Nakon što je više od mjesec dana američka administracija tvrdila da je iranski general Soleimani ubijen iz preventivnih razloga jer je navodno planirao napade na američke postrojbe i američke interese u regiji, Bijela kuća je očito promijenila narativ, te sada tvrdi da je atentat na Soleimanija bio odgovor na njegovo prethodno djelovanje u regiji.

Predsjednik je naredio izvršenje ove operacije kao odgovor na sve učestalije napade koje su prethodnih mjeseci Iran i njegovi saveznici izvršili na američke snage i američke interese na Bliskom istoku“, stoji u izjavi Bijele kuće.

Do nedavno je službeno opravdanje bilo da Soleimani navodno namjerava dignuti u zrak četiri američka veleposlanstva u regiji, te je ubijen da ne bi došlo do ostvarenja tog plana.

Američki ministar obrane Mark Esper još je prošlog mjeseca javno izjavio za medijsku kuću CBS da „nije vidio naznake prijetnji za četiri američka veleposlanstva“, no da se ipak priklonio predsjednikovom viđenju stvari i složio s provedbom operacije, bez da dodatno objasni razloge za likvidaciju.