Bijela kuća: „Nemamo se namjeru ispričati za nuklearni napad na Hirošimu“

Američki predsjednik Joe Biden ne namjerava dati službenu izjavu tijekom posjeta Memorijalnom parku mira u Hirošimi, rekao je u srijedu njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Biden će “sudjelovati s ostalim čelnicima G7 u polaganju vijenaca i nekoliko drugih događaja, ali to nije iz njegove perspektive, bilateralni trenutak”, rekao je Sullivan novinarima u zrakoplovu Air Force One, na putu za Japan na nadolazeći summit.

Objasnio je da će Biden prisustvovati “kao jedan od čelnika G7 koji dolazi odati počast” i povijesti i rodnom gradu japanskog premijera Fumija Kishide.

U sklopu summita koji počinje u petak, Kishida je s čelnicima SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke i Italije zakazao posjet memorijalu u Hirošimi. Oni bi trebali položiti vijence i sudjelovati u ceremoniji sadnje drveća na spomeniku, izgrađenom oko jedine preostale zgrade nakon atomskog bombardiranja 1945. godine.

SAD je bacio dvije atomske bombe na Japan u kolovozu 1945. Hirošima je pogođena 6. kolovoza, a Nagasaki tri dana kasnije. Predsjednik Harry Truman tvrdio je da je taj potez spasio milijune života – uglavnom američkih vojnika koji bi umrli u invaziji na matične japanske otoke, ali i japanskih vojnika i civila. Kritičari su tvrdili da su bombardiranja bila potpuno nepotrebna jer se Tokio ionako namjeravao predati.

Godine 2016. Barack Obama postao je prvi aktualni američki predsjednik koji je posjetio Hirošimu. Nije se ispričao za bombardiranje. Do danas, SAD je jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje u ratu.

Upitan o Bidenovim namjerama, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u utorak da će predsjednik odati počast “životima nevinih koji su ubijeni u atomskoj bombi koja je bačena na Hirošimu”, ali da je putovanje G7 “vezano za budućnost.”