Bijela kuća poručila da je ponuda za prekid vatre u Ukrajini trenutno neprihvatljiva

Foto: AP Photo / Evgeniy Maloletka

Washington se čvrsto protivi prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, označivši sve mirovne inicijative “neprihvatljivima” u trenutnoj situaciji. Visoki dužnosnik Bijele kuće to je rekao u nedjelju u intervjuu za Fox News.

Kirby se dotaknuo predstojećeg posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi kako bi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekavši da će ih Washington odbaciti, ako iz njihovog sastanka proizađu bilo kakve mirovne inicijative.

“Ono što smo rekli prije, a ponovit ćemo to i danas, da ako nakon ovog sastanka bude neka vrsta poziva na prekid vatre, pa, to će jednostavno biti neprihvatljivo jer sve što će učiniti… je ratificirati dosadašnja ruska osvajanja”, rekao je Kirby.

Moskva i Peking u posljednje vrijeme “povećavaju svoju suradnju i odnose”, rekao je dužnosnik, ustvrdivši da su se dvije nacije udružile kako bi potkopale i “prepisale” takozvana “globalna pravila igre”.

Rusija i Kina “dvije su zemlje koje se bore protiv ovog međunarodnog poretka temeljenog na pravilima koji su Sjedinjene Države i mnogi naši saveznici i partneri izgradili od kraja Drugog svjetskog rata”, rekao je.

Kina je nedavno objavila plan od 12 točaka za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine, koji bjesni već više od godinu dana. Kina je zauzela neutralan stav o neprijateljstvima, opetovano pozivajući obje strane da pokažu suzdržanost i drže se diplomacije kako bi pronašli rješenje.

Dok je kineski plan pozdravljen u Moskvi, na Zapadu je naišao na hladan prijem. Više najviših dužnosnika odbacilo je napore Pekinga da djeluje kao posrednik, optužujući ga da se priklanja Moskvi. Američki predsjednik Joe Biden, primjerice, otvoreno je doveo u pitanje motive Pekinga i izrazio sumnju u reakciju Moskve na to.

“Putin tome aplaudira, pa kako bi to moglo biti dobro?” rekao je američki predsjednik ubrzo nakon što je plan predstavljen.