Bijela kuća šalje pomoć od 4,5 milijuna dolara sirijskim „Bijelim kacigama“

Foto: Reuters / Khalil Ashawi

Američki predsjednik odobrio je slanje 4,5 milijuna dolara pomoći takozvanim Bijelim kacigama, čiji posao je nazvao „važnim i vrlo cijenjenim“. Radi se o skupini koja sebe predstavlja kao vrstu „narodne zaštite“, a djelovala je isključivo na područjima koaj su bila pod kontrolom pobunjenika i islamskih militanata. Kritičari ih pak optužuju za suradnju s teroristima, te za fabriciranje lažnih kemijskih napada i sličnih incidenata koji su se pripisivali napadima sirijske vojske.

Tijekom osam godina građanskog rata u Siriji, Bijele kacige spasile su više od 115.000 ljudi, različitih etničkih i vjerskih skupina“, stoji u izjavi Bijele kuće.

Washington je još u ožujku ove godine obećao financiranje skupine s 5 milijuna dolara. Prošle godine je Trumpova administracija najavila prekid financiranja Bijelih kaciga, da bi samo mjesec dana kasnije poslala skupini 6,8 milijuna dolara.

Dok su ranije Bijele kacige surađivale sa terorističkim skupinama kao što je Al-Nusra Front, danas ta skupina djeluje samo u regiji Idlib gdje kontrolu drže militantne pobunjeničke skupine. Nedavno su fotografije naoružanih militanata s oznakama „Bijelih kaciga“ viđene u sklopu sudjelovanja u turskoj akciji usmjerenoj protiv Kurda.