Bijela kuća priprema se na preseljenje američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, što je jedno od Trumpovih predizbornih obećanja.

Američka administracija već je poslala obavijesti svojim veleposlanstvima o tom planu, kako bi se diplomati mogli pripremiti na taj potez, te pojačati osiguranje i pripremiti se na eventualne prosvjede.

Dužnosnici su upozorili da konačni plan još nije donesen, no da bi formalna najava tog poteza mogla uslijediti već idućeg tjedna.

Zakon kojeg je 1995. godine donio Kongres priznao je Jeruzalem kao glavni grad države Izrael, te najavio preseljenje američkog veleposlanstva u taj grad. Zakon je također dao mogućnost predsjedniku SAD-a da odgodi preseljenje veleposlanstva zbog potrebe „zaštite nacionalnih interesa“. Otkako je zakon donesen, svi dosadašnji predsjednici iskoristili su tu odredbu i veleposlanstvo se i dalje nalazi u Tel Avivu.

Trump je još u lipnju donio šestomjesečnu odgodu, što znači da ponovno mora odličiti o odluci preseljenja veleposlanstva početkom prosinca. Naznake američke administracije idu ka ideji preseljenja veleposlanstva, unatoč zabrinutosti da bi taj potez mogao dodatno pojačati nasilje na Bliskom istoku i otežati mirovne pregovore između Izraela i Palestine.

IZVORThe Wall Street Journal