Bijeli južnoafrički farmeri počeli predavati zahtjeve azil u Australiji

Foto: Gianluigi Guercia / AFP

Više od 200 bijelih farmera iz Južnoafričke republike prijavilo se za humanitarne vize u Australiji nakon što su bili žrtve rasističkih napada u svojoj zemlji.

Kriterij koji te osobe moraju zadovoljiti, jest dokaz o progonu i maltretiranju, i upravo to ćemo tražiti“, izjavila je zamjenica ministra unutarnjih poslova Australije Malisa Golightly.

Inače rijetki medijski izvještaji o stalnom nasilju nad bijelim farmerima u Južnoj Africi došli su pod veću pozornost javnosti posljednjih godinu dana, te je slijedom toga australska vlada izrazila spremnost na prihvat i izdavanje humanitarnih viza za farmere koji su izloženi nasilju u Južnoj Africi.

Svakih pet dana jedan bijeli farmer bude ubijen u Južnoj Africi

Nasilje se znatno pojačalo posljednjih godinu dana nakon najave južnoafričke vlasti o konfiskaciji privatne zemlje bijelih vlasnika, koja bi potom trebala biti ustupljena na korištenje crncima.

Najava konfiskacije zemljišta dodatno je potaknula ionako prisutno nasilje prema farmerima, kao i bijelcima u cijelini. Prošle godine ubijene su 82 osobe u rekordna 423 napada na farme, a ove godine zabilježeno je već 109 napada i 15 ubojstava, samo do mjeseca ožujka.

Slično Mugabeu, novi vođa ANC-a u Južnoafričkoj Republici želi preoteti zemlju bijelcima

Spomenuta reforma, osim ljudskih prava, mogla bi ugroziti i čitavu poljoprivrednu granu Južnoafričke republike. Stručnjaci se slažu da ako JAR učini istu pogrešku kao Zimbabve unazad dvadesetak godina, kada je protjerao i obezvlastio sve bijele farmere, zemlju bi mogla pogoditi široka glad zbog pada proizvodnje hrane.