Bilijarda tona dijamanata nalazi se 160 km ispod površine Zemlje

Foto: Nir Elias / Reuters

Oko bilijardu (1.000.000.000.000.000) tona dijamanata samo čeka da bude iskopano, jedini problem je što se nalaze 160 kilometara ispod Zemljine površine, ako je sudeći po riječima istraživača.

Nevjerojatno otkriće znanstvenika sa sveučilišta MIT, Harvard i Berkeley temelji se na analizi seizmičkih nalaza korištenjem zvučnih valova.

Dijamanti su po mnogočemu posebni, a između ostalog i zato što je brzina prolaska zvuka kroz dijamanta više od dvostruko veća nego u mineralima i stijenama koji ih okružuju“, rekao je dr. Ulrich Faul.

Tim znanstvenika otkrio je da zvuk kroz dijelove stijenske mase poznatije kao kratonski korijeni prolazi dvostruko brže nego inače. Prema navodima istraživanja, do dva posto tih „korijena“ sastoji se od dijamanata, što bi značilo da se u tim slojevima skriva nevjerojatnih bilijardu tona dijamanata.

To ukazuje da dijamant možda i nije toliko egzotičan mineral, već je u geološkom pogledu i  relativno uobičajen“, zaključio je Faul.

No, glavni problem je taj što se ti dijamanti nalaze na više od 160 kilometara dubine, što čini njihovu eksploataciju nemogućom misijom. Najdublja rupa koju je čovjek ikad napravio duboka je 12 kilometara, na ruskom poluotoku Kola, čije bušenje je trajalo 20 godina.