Foto: Getty Images

Skupina znanstvenika otkrila je da su biljke u posljednjih nekoliko desetljeća uspjele povećati svoju sposobnost apsorbcije ugljika, rezultirajući padom postotka ljudski proizvedenog CO2 u atmosferi.

Istraživači sa Lawrence Berkeley National Laboratory otkrili su da unatoč povećanoj emisiji stakleničkih plinova u razdoblju između 2002. i 2014. godine, biljke su uspjele apsorbirati više ugljičnog dioksida iz atmosfere nego prošlih desetljeća.

Iako emisije plinova nisu smanjene, količina CO2 koji se nalazi u atmosferi opada.

Taj dio koji ostaje u atmosferi nazivamo ‘zračnom frakcijom’. Taj dio se smanjio za oko 20 posto u posljednjih 15 godina“, kaže jedan od autora istraživanja, Trevor Keenan.

Ne samo to, tijekom posljednjih 50 godina se količina CO2 kojeg godišnje apsorbiraju ocean i kopnena biosfera, udvostručila, a globalno zatopljenje na područjima bogatim vegetacijom se znatno usporilo od početka dvadesetprvog stoljeća.

 „Od početka dvadesetprvog stoljeća, takozvana ‘zračna frakcija’ opada godišnje za oko 2,2 posto, unatoč povećanju emisije stakleničkih plinova.

Znanstvenici priznaju da nisu sigurni zašto se to događa, ali biljke očito brže fotosintetiziraju nego prije.

toybox1

Znanstvenici sa bostonskog sveučilišta primjetili su globalni efekt fertilizacije uslijed povećanog prisustva CO2, s obzirom da je CO2 zapravo hrana za biljke, nužna za rasta zelenih biljaka. Satelitske snimke pokazuju značajno povećanje vegetacije na većem dijelu zemaljske kugle.

Trevor Keenan priznaje da njegov tim ne zna radi čega je došlo do ovog efekta, niti koliko će to dugo trajati, niti što to znači za budućnost Zemlje. No, ono što je značajno, znanstvenici priznaju da sve ovo pokazuje da su linearni modeli koncentracija CO2 u atmosferi, usko povezani sa predviđanim klimatskim promjenama, bili krivi.