Istraživači diljem svijeta nastoje čim prije stvoriti funkcionalno cjepivo kojeg bi trebalo suzbiti daljnje širenje epidemije korona virusa. Bill Gates, koji je poznat po svojem financiranju raznih humanitarnih projekata i medicinskih istraživanja, kroz svoju se fundaciju Bill & Melinda Gates Foundation aktivno uključio u financiranje istraživanja čak 7 probnih cjepiva.

Privatna zaklada Billa Gatesa žestoko se angažirala na podršci razvoju i ispitivanjima cjepiva protiv korona virusa tako što je usmjerila milijarde dolara u sedam tvornica koje će svaka testirati moguća cjepiva.

Gates se u četvrtak pojavio u televizijskoj emisiji „The Daily Show“ dajući intervju u vezi s korona virusom te je otkrio da je Bill & Melinda Gates zaklada aktivno posvećena pronalasku cjepiva, javlja Sputnik.

Microsoftov suosnivač objasnio je da će se umjesto podržavanja pojedinačnih pronalazača cjepiva istodobno podržati istraživanja ukupno sedam opcija u odvojenim tvornicama kako bi se ubrzao istraživački proces.

Iako ćemo na kraju odabrati – najviše – dvije od njih, financirat ćemo svih sedam, samo da ne bismo gubili vrijeme na ponovne riječi: ‘OK, koje cjepivo djeluje?’ i potom izgradili tvornicu“, rekao je Gates.

Gates je dodao kako će u cijelu akciju uložiti nekoliko milijardi dolara.

Ispitujući to iz ekonomske perspektive, Gates je rekao da se trošenje nekoliko milijardi iz zaklade radi dobivanja vremena „isplati“, s obzirom na činjenicu da su u pitanju „bilijuni dolara“ na kocki, misleći na gospodarstvo.