Bill Gates financijski je podržao plan ograničavanja sunčeve svjetlosti na Zemlji, na kojem rade znanstvenici sa sveučilišta Harvard.

Oni namjeravaju iznad teritorija Švedske u atmosferu pustiti balone s prirodnim kemikalijama kako bi testirali hoće li blokiranje sunčeve svjetlosti koje izravno utječe na Zemlju pomoći u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Prvo testiranje trebalo bi se dogoditi tijekom 2022. godine, a to bi bio samo prvi test balona i instrumenata koji bi se koristili u eksperimentu. Znanstvenici bi proučavali kemijske reakcije u stratosferi kroz balon koji bi letio 10 kilometara iznad Zemlje.

Krajnji cilj projekta je korištenje balona za slanje reflektirajućih čestica u atmosferu u nadi da će blokirati ili ograničiti izravnu sunčevu svjetlost na Zemlju i smanjiti učinke globalnog zatopljenja. Projekt financira Sveučilište Harvard i njegov istraživački program solarnog geoinženjeringa, a dijelom ga financira Bill Gates, kao i skupina privatnih investitora.

Cilj projekta je puštanjem balona u stratosferu otpustiti oko dva kilograma prirodnih kemikalija, poput kalcijevog karbonata i sulfata. Njihovim puštanjem stvorila bi se takozvana zračna masa dužine kilometar i širine sto metara, nakon čega bi nanstvenici mjerili disperziju kemikalija i ispitali koliko je ovaj alat učinkovit u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

S druge strane, izražena je zabrinutost da bi reflektiranje sunčeve svjetlosti moglo utjecati na stvari poput vremenskih obrazaca i rasta biljaka, a posljedično i na ostatak ekosustava.