Milijarder Bill Gates požalio se da SAD „nisu ni blizu“ da učine dovoljno za borbu protiv pandemije, prije nego što je prisjetio da za ubrizgavanje cjepiva svakom čovjeku na planeti prvo treba dobiti njihov pristanak, javlja RT.

U razgovoru s Andersonom Cooperom u gradskoj vijećnici CNN-a, Gates je izjavio da SAD „doživljavaju ponovni porast“ infekcija Covid-19, premda je to više rezultat povećanog testiranja.

Oglas:

      

Gatesu se činilo zbunjujućim da Washington više ne slijedi njegove upute, žaleći se kako je „moguće brzo i vrlo brzo pojačati testiranje na novi patogen“ ako bi postupili prema uputama. Za veći broj zaraženih u SAD okrivio je nepridržavanje mjera koje su provele druge zemlje.

Ostale zemlje ograničavaju svoje ponašanje“, namećući karantene i prihvaćajući sveobuhvatno praćenje kontakta, rekao je Gates, dodavši kako je veliko širenje pandemije u SAD „sramotno.

Neki se gotovo osjećaju kao [Covid-19] politička stvar, što je žalosno,“ izjavio je Gates.

Gates, koji je u više navrata izrazio želju da cijepi svjetsko stanovništvo bilo kakvim cjepivom koje proizlazi iz istraživačkih laboratorija koje financira, priznao je da bi cjepivo moglo biti uvedeno prije nego što savršeno funkcionira.

Moguće je da će cjepivo bolje zaštititi vas pojedinačno i neće vas zaustaviti u prenošenju … nije zagarantirano da će cjepivo biti savršen blokator prijenosa.

Gates je iluzorno dodao da će ljudi ipak imati pravo odlučiti hoće li primiti cjepivo ili ne, što ostavlja dojam kao da je on osoba koja o tome odlučuje.

Međutim, tu tvrdnju odmah je pokopao riječima da će oko 70 do 80 posto svjetskog stanovništva morat primiti cjepivo prije nego li se itko ponada vratiti normalnom životu.