Američki milijarder i kako neki kažu „filantrop“ Bill Gates izjavio je da bi smrtni slučajevi i infekcije od Covida-19 sljedeće godine mogli pasti ispod razine sezonske gripe kako se sve više ljudi cijepi i liječenje poboljšava, osim ako ne naiđemo na novu, smrtonosniju varijantu.

Govoreći u četvrtak u virtualnom intervjuu na Bloomberg New Economy Forumu u Singapuru, osnivač Microsofta izjavio je da cjepiva, prirodni imunitet i novi oralni tretmani znače da bi se „stopa smrtnosti i stopa bolesti trebala prilično dramatično smanjiti”.

Tehnološki mogul, koji je bio posebno glasan tijekom pandemije, rekao je da će probleme oko kapaciteta za proizvodnju cjepiva vjerojatno zamijeniti izazovi distribucije, pa čak i slabljenje potražnje.

Cjepiva su vrlo dobra vijest, a ograničenja u opskrbi bit će uvelike riješena kada izađemo sredinom sljedeće godine, pa ćemo biti ograničeni logistikom i potražnjom“, istaknuo je.

Također je rekao svojoj publici da tek treba vidjeti kolika je potražnja za cjepivima na mjestima poput subsaharske Afrike.

Pozivajući na više rada na iskorjenjivanju gripe, Gates je ustvrdio da će stopa i smrtnost od Covida-19 do sredine sljedeće godine možda pasti ispod onih od gripe, osim ako se ne pojave smrtonosnije varijante koronavirusa.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, gripa svake godine ubije do 650.000 ljudi. Prema podacima iste organizacije, u posljednje dvije godine od korona virusa i s njim preminulo je oko pet milijuna ljudi.