Bill Gates: „Vrijeme umjetne inteligencije je došlo”

U autorskom tekstu pod naslovom “Doba umjetne inteligencije je počelo” na “Blogu Billa Gatesa”, suosnivač Microsofta Bill Gates govori o nadolazećoj promjeni paradigme u tehnologiji. Budući da je bio ključan u razvoju osobnih računala prije nekoliko desetljeća, čini se da milijarder zna ponešto o tehnološkim inovacijama. On vjeruje da će OpenAI alati za generiranje jezika umjetne inteligencije biti na čelu sljedeće tehnološke revolucije.

Gates je napisao: “Vidio sam dvije demonstracije tehnologije koje su mi se učinile revolucionarnima.”

“Prvi put je bilo 1980. godine, kada sam se upoznao s grafičkim korisničkim sučeljem – pretečom svakog modernog operativnog sustava, uključujući Windows”, rekao je.

Gates je rekao da je drugo veliko iznenađenje došlo prošle godine s impresivnim napretkom u OpenAI-jevom ChatGPT-u.

“Razvoj umjetne inteligencije temeljan je kao i stvaranje mikroprocesora, osobnog računala, interneta i mobilnog telefona”, rekao je. “Promijenit će način na koji ljudi rade, uče, putuju, dobivaju zdravstvenu skrb i komuniciraju jedni s drugima.”

Gates je rekao da je u kontaktu s OpenAI-jem od 2016. i da je prošle godine izazvao tim da obuče chatbota da položi ispit iz biologije za napredno postavljanje. Nekoliko mjeseci kasnije, rekao je da bot može položiti kolegij biologije na razini fakulteta.

Nakon što je vidio rezultate, Gates je počeo razmišljati o budućnosti i načinu na koji će umjetna inteligencija biti isprepletena s ljudima na svakodnevnoj bazi, baš poput računala i pametnih telefona.

“Ovo me nadahnulo da razmišljam o tome što sve AI može postići u sljedećih pet do deset godina.”

Gates se pojavio kao značajan igrač u utrci u financiranju umjetne inteligencije, budući da je Microsoft, tvrtka koju je osnovao, obećala više od 10 milijardi dolara financiranja OpenAI-ja.

Međutim, kao i svaka nova tehnologija, uvijek postoji zabrinutost. Gates se pozabavio nekim od tih pitanja:

“Svaka nova tehnologija koja je toliko disruptivna sigurno će izazvati nelagodu kod ljudi, a to je svakako istina s umjetnom inteligencijom. Razumijem zašto – postavlja teška pitanja o radnoj snazi, pravnom sustavu, privatnosti, pristranosti i više.”