Biološki muškarac natjecati će se kao žena u dizanju utega na Olimpijskim igrama

Foto: Getty

Novozelandski olimpijski odbor postao je metom kritika nakon što je biološkom muškarcu koji se predstavlja kao žena dopustio da se na Olimpijskim igrama natječe u dizanju utega u ženskoj kategoriji. Neki su tu odluku nazvali besramnim varanjem.

Iz olimpijskog odbora poručili su da je Laurel Hubbard ispunio uvjete za natjecanje u međunarodnim igrama te naglasio da momčad Novog Zelanda ima „snažnu kulturu … uključivanja i poštovanja za sve“. Dodali su da je odluka kontroverzna, ali da se „ljudska prava“ moraju uravnotežiti s „fair playom“ kada je riječ o rodnom identitetu u sportu.

Međutim, mnogi su se osporili s tvrdnjom da je Novi Zeland pažljivo odvagao sve relevantne čimbenike prije nego što je pozvao Hubbarda na natjecanje.

Save Women’s Sports Australia, organizacija koja vodi kampanju da ženski sportski sport ostane prikladan za žene u Australiji i na Novom Zelandu, optužio je Međunarodni olimpijski odbor, koji je prihvatio odluku svoje novozelandske podružnice da je „izdao“ žene.

Žene nisu samo razina hormona. Sramite se!“, napisala je grupa kao odgovor na objavu.

Hubbard će biti prvi transrodni sportaš koji će se natjecati na Olimpijskim igrama. Hubbard je rođen kao muškarac po imenu Gavin te se natjecao u dizanju utega kao muškarac, no nikad nije ostvario značajnije rezultate, te nikad nije uspio upasti u reprezentaciju.

S napunjenih 35 godina Gavin se odlučio deklarirati kao žena i počeo je uzimati hormonsku terapiju, te je sa sadašnjih 43 godine u ženskoj kategoriji uz prednost svojih fizičkih predispozicija koje nisu mogle samo tako nestati hormonskom terapijom, uspio postati najbolji dizač utega u ženskoj kategoriji. Od prosječnog muškog atletičara postao je vrhunski ženski atletičar samo na račun vlastite rodne deklaracije i zahvaljujući ludilu političke korektnosti.