Biološki muškarac osvojio titulu Miss Nizozemske

Biološki muškarac koji je proveo tranziciju u ženu, ili se bar tako deklarira, ujedno i transrodni model, okrunjen je kao ‘Miss Nizozemske’ i natjecat će se za titulu Miss Universe kasnije ove godine u El Salvadoru.

Rikkie Kolle, 22-godišnji model, izabran je za Miss Nizozemske 2023., prvi biološki muškarac koji je pobijedio u povijesno ženskom natjecanju.

Objavljujući svoju odluku, žiri je tijekom finala prema nizozemskom javnom servisu NOS rekao: “Ona ima priču čvrstu kao kamen s jasnom misijom… Žiri je uvjeren da će organizacija Miss Nizozemske rado raditi s ovom mladom ženom.”

Kolle je rekao: “Presretan sam što se mogu posvetiti svim malim Rikkiesima koji se moraju nositi s odbacivanjem od strane obitelji, njihovim prelaskom u osobu kakva žele biti. Pomozite da njihova slika o sebi i prihvaćanje budu jača, nedodirljiva.

“Svojom predanošću i snagom, nadam se da ću donijeti promjenu društvu. U konačnici, radi se o mogućnosti da postanete ono što jeste bez problema i da se to može dogoditi kada TI želiš.”

Kolle će smjeti nositi titulu Miss Nizozemske godinu dana i imat će pravo natjecati se na natjecanju Miss Universe u El Salvadoru kasnije ove godine.

Manekenka će postati druga transrodna natjecateljica koja će sudjelovati u međunarodnom natjecanju, nakon Španjolke Angele Ponce 2018. godine.

Odluka da se za Miss Nizozemske izabere biološki muškarac izazvala je kritike na društvenim mrežama.

Nizozemska politička komentatorica Eva Vlaardingerbroek napisala je na Twitteru: “Muškarac je upravo osvojio titulu ‘Miss Nizozemske’ 2023.”

“S obzirom na to da živimo u svijetu post-istine, drugo nisam ni očekivala. Sve je tako predvidljivo i neoriginalno u ovom trenutku.”