Biološki muškarci na hormonalnoj estrogenskoj terapiji u dvostruko većem riziku od srčanih bolesti

Biološki muškarci koji uzimaju transrodne hormonske lijekove navodno imaju do 93 posto veću vjerojatnost da će patiti od srčanih bolesti, prema studiji u European Journal of Endocrinology.

Analiza zdravstvenih ishoda 2.671 samoidentificirane transrodne osobe iz Danske u dobi od 22 do 26 godina tijekom pet godina pokazala je da su muškarci koji su uzimali transrodne hormonske lijekove za povećanje razine estrogena imali gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će patiti od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s prosjekom muškaraca. To je učinjeno usporedbom stopa kardiovaskularnih bolesti među kontrolnom skupinom od 26.700 ljudi.

Istraživači su otkrili da su oni koji su rođeni kao muškarci, a koji su počeli uzimati transhormonske lijekove, imali 93 posto veću vjerojatnost da će oboljeti od srčanih bolesti od prosječnih muškaraca i 73 posto veću vjerojatnost od žena, izvijestio je The Telegraph.

Stopa incidencije bila je otprilike tri posto za biološki muške transrodne osobe, u usporedbi s 1,5 posto za muškarce i 1,7 posto za žene.

U međuvremenu, otkriveno je da transrodne osobe koje su “pri rođenju bile žene” i koje su uzimale lijekove za povećanje testosterona imaju 63 posto veću vjerojatnost da će patiti od srčanih bolesti od prosječnih žena i više nego dvostruko od prosječnih muškaraca.

Biološki ženske transrodne osobe imale su stopu incidenata od 1,7 posto, u usporedbi s 1,1 za žene i 0,8 posto za muškarce.

Voditeljica studije, dr. Dorte Glintborg iz Sveučilišne bolnice Odense u Danskoj, rekla je da je studija pokazala da se vjeruje da su hormonski tretmani izravno odgovorni za “otprilike trećinu” povećanog rizika za kardiovaskularno zdravlje transrodnih osoba od ženskog do muškog spola.