Izvor: Miret

Hrvatska tvrtka Miret iz Duge Rese razvila je i krenula u prodaju biorazgradivih tenisica koje se u kompostu gotovo u potpunosti razgrađuju nakon tri godine.

Nakon mjesec dana testne faze prodaje biorazgradivih tenisica, tvrtka Miret iz Duge Rese započet će sa službenom prodajom ove specifične obuće, prenosi Poslovni dnevnik.

Tijekom travnja prodano je pedesetak primjeraka, bez posebnog reklamiranja, ističe Domagoj Boljar, suosnivač Mireta. Očekuje se da će se do ljeta putem web shopa prodati još oko 800 pari četvrte generacije tenisica koje su proizvedene u Hrvatskoj.

Oglas:

       

Posebnost ovih tenisica je da se umjesto klasičnog plastičnog otpada mogu koristiti kao – gnojivo u vrtu, jer se gotovo u potpunosti samostalno razgrađuju nakon tri godine, a za njihovu izradu ne koriste se otrovni kemijski spojevi.

Tenisice su izrađene od industrijske konoplje, brazilskog kaučukovca, lana, kenafa, ekološke vune, kukuruza i drugih prirodnih materijala, a dio tenisica načinjen je i od metala koji se mogu reciklirati. Zanimljivost je i da potplat nije izrađen od gume, poznatog naftnog derivata.

Tenisica je u tom pogledu više od 90 posto razgradiva, ističe Boljar.

Miret već planira razvoj pete generacije tenisica koj bi se približile 100 posto biorazgradivosti.

Konkurencija na tržištu sve je veća. Adidas i Nike okrenuli su se proizvodnji tenisica od reciklirane plastike izvučene iz oceana, a tu su i neki drugi startupi koji se također kreiraju biorazgradive tenisice.

Na tržištu je veliki broj proizvođača raznih biorazgradivih materijala, što svakako olakšava nabavku materijala i proizvodnju.

Zanimljivost je da su Domagoj i Hrvoje Boljar dio obitelji koja je imala u vlasništvu tvornicu obuće Mr. Joseph, a koja ipak nije preživjela krizu 2008. godine. Nova vremena i specifični proizvod svakako nude optimizam da tvrtka ovaj put zabilježi veći uspjeh, jer ovakav proizvod to svakako zaslužuje.