Tvrtka Bioscarf stvorila je stilski već viđen proizvod, uz razliku da ovaj navodno pomaže ljudima koji muku muče s onečišćenjem zraka, alergenima i drugim sličnim problemima.

Naime, istoimeni šal u nekoliko različitih boja, te kao svojevrsna maska za lice načinjeni su od poliestera. Međutim, ovi proizvodi istovremeno navodno filtriraju čak 94 posto raznih nečistoća u zraku.

Testiranjem šalova i marama tvrtka je dokazala da šalovi i maske uspješno filtriraju čak i viruse gripe, tuberkuloze, pelud, dim cigareta te druge viruse i čestice.

Na ideju kreiranja ovakvog modnog dodatka došla je Hazel Solle, koju je inspirirao posjet Kini, poznatoj po enormnoj zagađenosti zraka. Njen suprug tijekom putovanja je naglo obolio, a liječnici su utvrdili da je tome razlog upravo onečišćenje.

Klasične medicinske maske koje se nerijetko mogu vidjeti kod azijskih naroda, za Hazel su se učinile jednostavnim, ali bez imalo stila, ali i upitne funkcionalnosti.

Cijena šala je 39 dolara, dok maska košta 29 dolara. Ispunjavaju li obećanu funkciju moguće je isprobati jedino kupnjom i nošenjem. S obzirom na činjenicu da je zagađenje zraka prisutno svugdje, pa tako i u nas, možda će se neki i odvažiti na pokušaj.