Bivša američka državna tajnica Rice: „Otišli smo u Irak svrgnuti Saddama, ne uvesti demokraciju“

Primarni američki cilj tijekom invazije na Irak 2003. godine nije bilo uvođenje demokracije u tu bliskoistočnu zemlju, već svrgavanje tadašnjeg iračkog predsjednika Saddama Husseina, izjavila je Condoleezza Rice, tadašnja američka državna tajnica.

Nismo otišli u Irak da bismo uveli demokraciju, otišli smo u Irak svrgnuti Saddama Husseina, za kojeg smo smatrali da posjeduje oružje masovnog uništenja, te da je opasnost za regiju. On je bio sigurnosni problem.

Niti svrgavanje radikalnih Talibana u Afganistanu nije imalo za cilj uvođenje demokracije u tu zemlju.

Talibane smo svrgnuli jer su pružali utočište Al-Qaedi“, rekla je Rice.

Kad smo to učinili, bila je sasvim zasebna odluka pokušati uvesti demokratski režim u te dvije zemlje. I dvojili smo o tome jeli to ispravna odluka, no smatrali smo da smo dovoljno podupirali autoritativne režime samo iz razloga što su bili stabilni.“

Tijekom 2003. godine predsjednik Bush odobrio je američku invaziju na Irak, tvrdeći da Saddam Hussein posjeduje oružje masovnog uništenja, te da surađuje s teroristima koji su napali SAD u rujnu 2001. godine.

Obje tvrdnje ispale su lažne. U nedavno objavljenoj knjizi bivšeg CIA-inog dužnosnika Johna Nixona, koji je provodio ispitivanje Saddama Husseina 2003. godine, Nixon otvoreno kaže da ISIL ne bi imao šanse razviti se pod Husseinovom vlašću.

Gotovo je nezamislivo da bi skupina poput ISIL-a mogla očekivati nekakav značajniji uspjeh pod represivnim režimom Saddama Husseina“, kaže Nixon.

Izvor: RT