Bivša britanska premijerka za pandemiju koronavirusa okrivila – nacionalizam

Premda već postoje brojne bizarne teorije o izvoru pandemije koronavirusa, neke „renomirane“ ličnosti također su otišle u tipično iracionalnom propagandističkom smjeru. U tu skupinu svojim „biserom“ ušla je i bivša britanska premijerka Theresa May.

Pišući za list The Times, May je uperila prst krivice u „populistički nacionalizam“, istovremeno hvaleći Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), čiji su „stručnjaci“ i više nego upitne stručnosti.

Njezin članak tako nosi naslov „Nacionalizam nije saveznik u ovoj borbi bez granica.

Na pozadini populističke politike u mnogim zemljama potraga za političkim rješenjima ekonomskih i socijalnih izazova postala je konkurencija apsolutima“, napisala je May. „Polarizirana politika je preuzela vlast. Na svijet gleda kroz prizmu pobjednika i gubitnika, a kompromis i suradnju vidi kao znakove slabosti.

May je optužila nacionaliste da podrivaju one međunarodne institucije za koje tvrdi da su najbolje spremne za suočavanje s krizom, pišući kako nesigurnost nacionalnih vlada u vezi s borbom protiv virusa „pogoršava prelazak na nacionalizam i apsolutizam koji smiruje institucije koje su nam dobro služile desetljećima.

Suprotno tome, May je pohvalila „velike multilateralne institucije“ kao što su Ujedinjeni narodi, Svjetska trgovinska organizacija i WHO. Pritom se očekivano nije potrudila napomenuti da je WHO u ranoj fazi epidemije slala dvosmislene poruke, dokazujući da ju predvode nestručni ljudi. Što pak reći o tome da na čelu WHO sjedi bivši član komunističke nasilne organizacije koji je čak i rasističkog diktatora Mugabea proglasio „ambasadorom dobre volje“?!

May je također rekla da je najbolji način kretanja naprijed za Veliku Britaniju zapravo uspostavljanje bližih odnosa s Kinom. „Pitanje ne bi trebalo biti ‘na čijoj ste strani’, već kako možemo zajedno raditi s Kinom kako bismo osigurali da ona usvoji više standarde o intelektualnom vlasništvu, emisiji ugljika, ljudskim pravima i regionalnoj sigurnosti“, napisala je May.


Britanska državna tajnica Theresa May kaže da Britanci „imaju veliku korist od Šerijatskih zakona“

Britanija podržala južnoafričke vlasti u otimanju zemlje bijelcima