Bivša ISIL-ova robinja pobjegla iz Njemačke nakon što je na ulici srela svojeg otmičara

Čini se da je i Irak postao sigurniji od Njemačke.

Jezitska djevojka koju je u Iraku oteo ISIL, a koja je nakon oslobođenja pobjegla u Njemačku i ondje zatražila azil, vratila se u Irak nakon što je na ulici u Stuttgartu srela svoje nekadašnjeg otmičara i pripadnika ISIL-a, koji je u Stuttgartu registriran kao izbjeglica i tražitelj azila.

Ashwaq Ta’lo rekla je da ju je dok je šetala ulicom u Stuttgartu, zaustavio Abu Humam, nekadašnji pripadnik ISIL-a koji ju je kao robinju kupio za 100 dolara dok je bila u ISIL-ovom zarobljeništvu.

Smrznula sam se kad sam mu vidjela lice, to je bio Abu Humam, s istom bradom i ružnim licem.

Ashwaq je dodala da joj se prilikom susreta Humam obratio i rekao joj: „Ja sam Abu Humam i bila si sa mnom neko vrijeme u Mosulu. Znam gdje živiš, s kim živiš i što radiš.

Ashwaq je odmah nakon incidenta otišla na policiju, koja je Humama uspjela identificirati putem nadzornih kamera. Međutim, njemačke vlasti rekle su joj da nemaju osnovu za uhićenje, jer je Humam također registriran kao izbjeglica.

Djevojka je nakon toga odlučila otići iz Njemačke, uvjerena da će biti sigurnija u Kurdistanu, gjde živi njen otac. „Nikad se neću vratiti“, kazala je.