Bivša liderica Feminističke Inicijative bježala od norveške policije: „Oni su me rasno profilirali“

Osobe drugih rasa ne treba legitimirati jer takva legitimacija je - rasizam.

Bivša liderica švedske stranke Feministička Inicijativa (FI), Victoria Kawesa, prijavila je policijske djelatnike imigracijskog odjela u Bergenu, nakon što su oni željeli provjeriti njen identitet prilikom posjeta Norveškoj. Kawesa tvrdi kako je bila izložena ilegalnom „rasnom profiliranju.

Kawesa je u Bergen otišla kako bi sudjelovala na seminaru u Centru za istraživanje žena i spola pri Sveučilištu u Bergenu. Policija ju je zaustavila te željela provjeriti njen identitet.

Mlada žena iz policije iskočila je iz auta i zatražila moju osobnu iskaznicu,“ ispričala je Kawesa.

Međutim, Kawesa je svoje dokumente navodno ostavila u hotelskoj sobi.

Žena koja je bila u Kawesinom društvu ponudila je policajcima svoje dokumente. Međutim, policajci su rekli kako to nije potrebno jer ona „izgleda kao Norvežanka“ te priča norveškim jezikom.

Kawesa je nakon toga jednostavno pobjegla s mjesta događaja.

Uplašila sam se da će me uhititi i baciti u auto, pa sam pobjegla u zgradu i zaključala vrata. Zatim sam ostalim stranim gostima ispričala što se dogodilo,“ ispričala je dramatično Kawesa.

Kawesa, koja je porijeklom iz Afrike, a u Švedskoj živi od devete godine, optužila je policijske službenike za „rasno profiliranje.

Policija u Bergenu je ipak negirala optužbe te su naveli da se stranci ponekad osjećaju uvrijeđeno zbog kontrola imigracijske policije. Kawesa ovo objašnjenje očekivano nije prihvatila te se dala u još veće dramatiziranje i pozvala policiju da razmotri svoje metode kontrole.

Kawesa je inače nedavno optužena u Švedskoj zbog kršenja autorskih prava, a tužbu je podnijela druga feministica čiji je dio istraživačkog rada Kawesa doslovno kopirala.

Pored toga što je ekstremna feministica, otkriveno je da Kawesa ima veliki broj „prijatelja“ na Facebook-u, koji su otvoreno ekstremistički nastrojeni po pitanju islamizma.