Bivša lobistica farmaceutske industrije na čelu je europske agencije koja odobrava cjepiva

Zastupnik austrijske Slobodarske stranke (FPÖ) prozvao je ženu po imenu Emer Cooke kao bivšu lobisticu farmaceutske industrije koja je sad članica odbora i izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) koja također odobrava i korištenje cjepiva.

Zastupnik Gerald Hauser napomenuo je da je EMA odgovorna za praćenje i procjenu lijekova u EU, a također je odgovorna i za njihovo odobravanje.

Prije nego što je uopće bilo rasprave o cijepljenju i odobravanju cijepljenja, izvjesna dr. Emer Cooke imenovana je 16. studenoga 2020. predsjednicom EMA-e, odgovornom za proračun za 2020. godinu od približno 306 milijuna eura.

Postupak pregleda EMA-e u vezi medicinskih pitanja kritiziran je zbog nedostatka transparentnosti i sukoba interesa.

U pobijanju pregleda EMS-a koji je obuhvatio njezino djelo, danska liječnica Louise Brinth primijetila je da „stručnjaci“ koji pregledavaju podatke ostaju neimenovani i čini se da su dužni čuvati tajnu. Zapisnici se ne objavljuju i ne prijavljuju se različita mišljenja što sugerira da su svi „stručnjaci“ istog mišljenja. Prema njezinu mišljenju, postupak je neznanstven i nedemokratski.

Agencija decentralizira svoju znanstvenu procjenu lijekova radeći kroz mrežu od oko 4500 „stručnjaka“. Jedna od tih „stručnjaka“ je Lynora Saxinger. Prema njezinom Twitter profilu, ona „nudi informirana mišljenja o Covidu-19 u medijima“.

„Svatko tko ima povijest krvnih ugrušaka ionako u svakom trenutku može imati povećani rizik od nastanka krvnih ugrušaka“, izjavila je Saxinger o sigurnosti cjepiva AstraZenece u nedavnom intervjuu za CNBC News. Ova specijalistica za zarazne bolesti sa Sveučilišta Alberta u Edmontonu, dodala je: „Ali ne vjerujem da bi postojalo opravdanje za davanje preporuke protiv korištenja [cjepiva]“.

To može predstavljati golem sukob interesa jer „91 posto ovog [EMA] proračuna dolazi od naknada koje plaćaju farmaceutske tvrtke“, istaknuo je Hauser. „A ako sada pogledate životopis dr. Emer Cooke, od 1985. ona radi na raznim pozicijama u farmaceutskoj industriji. Zanimljivo je primijetiti da je od 1991. do 1998. bila direktorica FBA-e.“

Slučajno je FBA organizacija za lobiranje najvećih europskih farmaceutskih konglomerata. Cooke je osam godina lobirala za najvećih 30 europskih farmaceutskih kompanija.

„Njeni su klijenti bili Pfizer, AstraZeneca, Novatis, Johnson&Johnson, i tako dalje i tako dalje”, prema Hauseru. „Dakle, ova dr. Emer Cooke, koja je imenovana sredinom studenoga 2020. u odbor EMA-e, cijeli je život radila za farmaceutsku industriju. Lobirala je u izvršnom svojstvu za farmaceutsku industriju, a sada je odgovorna za odobrenje, kontrolu i učinkovitost cjepiva poput AstraZenece.

Hauser vjeruje da je ovo vrhunski primjer „otvorenih poslova iznutra, otvorenog nepotizma [i] podmićivanja“. Dodao je: „Razmislite o tome kad ubuduće budete koristili EMA kao dokaz ispravnosti ispitivanja medicinskih lijekova.“