Bivši američki pukovnik: „Sjeverni tok vjerojatno su raznijeli Amerikanci, a prava meta je Njemačka“

Washington i London su najvjerojatniji krivci iza prošlotjednih napada na plinovode Sjevernog toka, tvrdi bivši savjetnik Pentagona i umirovljeni pukovnik američke vojske Douglas Macgregor. Rekao je da bi sabotažni trik pomogao osigurati da Njemačka ne može odustati od naoružavanja ukrajinskih snaga protiv Rusije.

Govoreći u intervjuu s voditeljem podcasta Andrewom Napolitanom, Macgregor je odbacio sugestije da je Rusija odgovorna za eksplozije koje su izazvale curenje u cjevovodima Sjevernog toka, koji prenosi prirodni plin preko Baltičkog mora do Njemačke. “Rusi to nisu učinili”, rekao je, ističući da rusko gospodarstvo uvelike ovisi o izvozu energije. “Mislim da je ideja da jesu apsurdna.”

Macgregor, posebni savjetnik ministra obrane za vrijeme tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, istaknuo je da je za probijanje cjevovoda morao biti korišten eksploziv ekvivalentan nekoliko tona TNT-a. “Imate nekoliko inča betona oko raznih metalnih legura za protok prirodnog plina, tako da to nije nešto gdje biste mogli jednostavno baciti granatu na kraj užeta i poremetiti.”

Uzimajući u obzir razinu sofisticiranosti potrebnu za izvođenje takvog napada, Macgregor je rekao: “Morate pogledati tko su državni akteri koji imaju sposobnost to učiniti, a to znači britanska Kraljevska mornarica, mornarica Sjedinjenih Država, specijalne operacije. ” Napomenuo je da je bivši poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski reagirao na napade na Sjeverni tok rekavši: “Hvala, SAD”.

Eksplozije naftovoda dogodile su se u trenutku kada su njemački čelnici “počeli ostavljati dojam da se više neće slagati s ovim proxy ratom u Ukrajini”, rekao je Macgregor. Dodao je: “Vrlo je jasno da smo isključili mogućnosti Berlina. Berlin se udaljavao od ovog saveza. Kancelar Olaf Scholz rekao je ‘Neću više slati opremu. Neću slati tenkove.”

Sada je u škripcu jer su mu Sjedinjene Države jednostavno oduzele mogućnost spašavanja. Tko će ga opskrbljivati ​​plinom i naftom i ugljenom i svim ostalim ako se izvuče? Gdje se sada okreće?

Međutim, Macgregor je rekao da bi se takva strategija mogla obiti o glavu jer posljedice ukrajinske krize uzrokuju više patnje među njemačkim narodom. Kao što su Talijani izglasali svoje vođe, Scholzova vladajuća stranka mogla bi pasti, dodao je. “Mislim da smo na vrlo skliskom, opasnom putu na kojem nikada nismo željeli biti, a to je put do kraja NATO-a.”