Američka vlada znala je da Saddam Hussein ne posjeduje oružje masovnog uništenja prije invazije na tu zemlju, no namjerno je zatajila tu informaciju, otkrio je bivši britanski premijer Gordon Brown u svojoj uskoro objavljenoj autobiografiji.

Brown, koji je bio dio vlade Tonya Blaira, te koji je kasnije i sam postao premijer, piše u svojoj knjizi My Life, Our Times, koja će biti objavljena idući tjedan, da je Pentagon namjerno zatajio „značajne informacije koje bi potkopale opravdanje invazije na Irak 2003. godine“.

Brown otkriva postojanje tajnog američkog izvješća koje je otvoreno izrazilo sumnju u postojanje iračkog oružja za masovno uništenje.

Izvješće sastavljeno prije invazije navodi da SAD nije u mogućnosti dokazati postojanje postrojenja u Iraku koja „proizvode, ispituju ili skladište biološka oružja“, kao i da ne postoje saznanja ima li Irak mogućnosti proizvesti kemijsko oružje.

SAD također nije imao niti dovoljna saznanja o iračkom nuklearnog programu, a također se navodilo da je upitno može li Irak proizvesti rakete dalekog dometa.

Izvješće je također u suprotnosti s tvrdnjama britanske vlade iz rujna 2002. godine da Irak posjeduje oružje masovnog uništenja koje može biti upotrijebljeno u roku od 45 minuta.

S obzirom da Irak nije posjedovao iskoristivo kemijsko, biološko ili nuklearno oružje, te nije pripremao napad na savezničke snage, dva ključna opravdanja za pokretanje rata nisu postojala, rat nije mogao biti opravdan, te invazija zasigurno nije predstavljala proporcionalni odgovor na iračku prijetnju“, tvrdi Brown.

Brown otkriva da je Donald Rumsfeld, tadašnji američki ministar obrane, primio tajno izvješće koje je pripremio američki glavni stožer u rujnu 2002. godine. „Molim vas da proučite ovaj materijal glede spoznaje što još sve ne znamo po pitanju iračkog oružja za masovno uništenje, radi se o puno toga“, napisao je general Richard Myers prilikom slanja izvješća Rumsfeldu.

Izvješće je zaključilo da se oko 90 posto američkog saznanja o iračkim nuklearnim sposobnostima temeljilo na netočnim i nepreciznim informacijama. „Ne znamo sa sigurnošću niti jednu lokaciju postrojenja povezanog s nuklearnim oružjem.“ Izvješće je također navelo da Iračanima „nedostaju potrebni preduvjeti za proizvodnju kemijskog oružja“.