Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus: „EU podsjeća na stari komunistički režim“

14884466_10210308205037994_2074764676583786401_o-640x480

Vaclav Klaus, nekadašnji češki predsjednik u razdoblju nakon pada komunizma, osudio je EU zbog njene posvećenosti idejama koje ograničavaju slobodu.

Govoreći na primanju nagrade Europske slobode u Stockholmu, Klaus je rekao da je njegova zemlja kroz razdoblje komunističke represije naučila cijeniti slobodu, no da su njegovi sunarodnjaci očito bili u krivu vjerovavši da će ta sloboda zauvijek trajati.

U ovih 27 godina nakon pada komunizma, polagano smo počeli shvaćati da živimo u svijetu koji je drugačiji od onog o kojem smo sanjali.

Postalo je očito da nedostatak slobode nije nužno vezan za samo jedan totalitarni i autoritativni režim.

Rekao je da je njegova zemlja, zahvaljujući vodećim idejama Europske Unije, „danas više socijalistička, kontrolirana i regulirana, nego što je bila prije 27 godina.

Zahvaljujući tome, on smatra da njegova zemlja i ostatak Europe idu natrag ka komunističkom uređenju društva.

toybox1

Optužio je EU za potkopavanje principa slobodnog društva, kroz promicanje ideja poput „zelene ideologije“, koju je nazvao „opasnom alternativom tradicionalnoj socijalističkoj doktrini“.

Klaus je kritizirao europske kvazi-intelektualce i „ideologiju ljudskih prava“, koju je nazvao „revolucionarnom negacijom građanskih prava“, te pokušaje potkopavanja koncepta suverenih nacionalnih država.

Kritizirao je i europske vođe zbog „zabijanja glave u pijesak“ i neshvaćanja pravih namjera Europske Unije.

Oni očito vjeruju da je EU zajednica naroda koja garantira mir… Oni očito vjeruju da je EU konglomerat zemalja gdje su ‘svi jednaki’ – u orvelovskom smislu.

Istina je daleko od ove propagandističke šeme, EU nema pravu demokraciju, već samo slabašan zajednički identitet, te rastuću tendenciju centralizacije odlučivanja.

Izvor: Breitbart