Bivši djelatnik LGBT organizacije osuđen zbog silovanja imigranata i traženja seksa u zamjenu za azil

Bivši zaposlenik LGBT udruge u Stockholmu osuđen je zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja više tražitelja azila koji su mu se obratili za pomoć.

Pablo Andres Liva Salinas (56) proglašen je krivim za silovanja četvorice imigranata i seksualno napastovanje još dvojice njih. Za svoja zlodjela dobio je tek mlitavih četiri godine zatvora.

Napadi su se dogodili dok je Salinas radio za Nacionalnu udrugu za prava LGBT osoba (RFSL) u Stockholmu 2019.

Prema izvješću švedske javne televizijske kuće SVT, žrtve su svjedočile da su bile prisiljene sudjelovati u seksualnim odnosima sa Salinasom u zamjenu da im pomogne da ostanu u zemlji.

Okružni sud u Stockholmu osudio je Salinasa i u srijedu ujutro najavio da će biti u zatvoru četiri godine te da mora platiti odštetu žrtvama.

Ovo za Salinasa nije jedina optužba, jer se šest drugih žrtava oglasilo u ožujku kako bi iznijelo slična iskustva seksualnog zlostavljanja nakon što je protiv njega podnesena prva optužnica.

Navodi se da su sve žrtve starije od 18 godina, a njihovi navodni napadi dogodili su se i prije i nakon incidenta za koje je čovjek sada osuđen.

Ovo nije prvi slučaj ove vrste koji uključuje članove Stockholmske LGBT zajednice. Godine 2017. utvrđeno je da je stariji član Stockholma Pridea, koji organizira godišnju paradu u gradu, osuđen zbog seksualnog zlostavljanja 13-godišnjaka 2011. Dotični je nakon otkrića bio prisiljen napustiti organizaciju .

Još jedan švedski gay pride aktivist, kojemu ime nije objavljeno, navodno je bio jedan od preko 100 muškaraca koji su kontaktirali jednu osobu putem aplikacije Grindr, misleći da je riječ o 14-godišnjem dječaku.

Profil „dječaka“ su zapravo u tajnosti stvorila dvojica švedskih novinara koji su se kasnije suočili s čelnikom Gay Pridea zbog seksualno eksplicitnih poruka koje im je navodno poslao.