Facebook i druge internetske tvrtke redovno podilaze zahtjevima Washingtona i Tel Aviva u brisanju korisničkih računa jer se boje utjecaja političkih elita, tvrdi Philip Giraldi, bivši dužnosnika CIA-e, te navodi da je ta praksa postala rutina, unatoč tome što je „prouzakonita“.

Glenn Greenwald je u potpunosti u pravu, kaže Philip Giraldi, bivši specijalist za protuterorističko djelovanje i vojni obavještajac pri američkoj obavještajnoj službi CIA-i, komentirajući nagrađivani novinarski članak spomenutog autora koji baca novo svijetlo na Facebook-ovu kontroverznu praksu blokiranja korisničkih računa na zahtjev vlada SAD-a i Izraela.

Blokiranje korisničkih računa koji se nalaze na crnoj listi američke vlade postala je rutina. To je ujedno i protuzakonito jer korisnici tih računa nisu prekršili nikakav zakon te ne krše pravila koja su propisale same društvene mreže.

Greenwald je spomenuo i navodnu cenzuru društvenih mreža prema palestinskim aktivistima i ruskim dužnosnicima.

Citirajući Al Jazeeru i New York Times, Greenwald je naglasio da postoji uzajamni dogovor izraleskih vlasti i Facebook-a na temelju kojeg su ugašeni brojni profili i stranice Palestinaca i kritičkih medija.

To znači da izraelski dužnosnici imaju doslovno potpunu kontrolu nad ključnim komunikacijskim alatima Palestinaca“, zaključio je Greenwald, sugerirajući da su istovremeno „pozivi raznih Izraelaca na ubijanje Palestinaca uobičajena stvar na Facebook-u, te uglavnom ostaju nesankcionirani“.

Veteran CIA-e kaže da to što Greenwald opisuje nije ništa novo: „Već dugo vremena možemo vidjeti članke koji bivaju blokiraju ili jednostavno obrisani.

Izrael i židovske skupine u SAD-u vodili su pregovore s Facebook-om, Google-om i ostalim tvrtkama o ograničavanju onog što oni smatraju govorom mržnje. U tome su bili uspješni, te su ostvarili dogovor s njima da se uspostave standardi koji će efektivno ograničiti svaku kritiku Izraela i omogućiti kritiziranje Palestinaca i ostalih Arapa.

Giraldi naglašava da „tvrtke mogu, ako to žele, ponašati se kako žele, jer se radi o privatnim tvrtkama. Međutim, ako javnost počne shvaćati da surađuju s vlastima u cenzuriranju njihovih proizvoda, to će im dugoročno naštetiti jer će oglašivači otići drugamo“.

Objašnjavajući razlog zašto tehnološki divovi podilaze zahtjevima Washingtona i Tel Aviva, bivši CIA-in obavještajac smatra da „tvrtke uglavnom podilaze željama Izraela i američke vlade jer se boje da će inače američke vlasti intervenirati s ciljem regulacije sustava“.

U slučaju Izraela, uglavnom se boje sudskih parnica raznih proizraelskih lobija u SAD-u“, smatra Giraldi.

Giraldi također smatra da se politika američke vlade po tom pitanju nije nimalo promijenila od vremena Obamine administracije, unatoč izboru novog predsjednika.

IZVORSputnik