U članku objavljenom u New York Timesu, bivši CIA-ini dužnosnici i istražitelji koji godinama proučavaju američke obavještajne operacije, potvrdili su da sve ono za što danas optužuju Rusiju po pitanju navodnog upletanja u izbore drugih zemalja, Amerikanci već rade odavno.

Ako pitate bilo kojeg obavještajca, jesu li Rusi prekršili određena pravila ili učinili nešto bizarno, odgovor će biti Ne“, kaže umirovljeni veteran CIA-e Steven Hall.

Hall, koji je bio šef ruskih operacija, te otišao u mirovinu 2015. godine nakon 30 godina rada, potvrdio je da se SAD nisu nikad libile upletati u izbore drugih zemalja.

Petak je trinaest ruskih državljana optuženo da su sudjelovali u utjecanju na američke predsjedničke izbore 2016. godine, te da su vršili informacijski rat protiv SAD-a, ponajviše svojim djelovanjem na društvenim mrežama.

Iako su društvene mreže relativno novi fenomen, američke obavještajne službe imaju dugogodišnju praksu u informacijskom ratu, iako ponajviše koristeći konvencionalnije metode, tvrdi Loch Johnson, profesor sa Sveučilišta Georgia, koji prati rad CIA-e još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Koristili smo postere, pamflete, transparente. Podmetali smo lažne informacije u strane novine. Krajem osamdesetih svakodnevno su se objavljivali deseci lažnih tekstova u stranim novinama. Ponekad bi tu istu lažnu informaciju objavilo i do 70 ili 80 tiskovina.

No, i Hall i Johnson slažu se u jednoj stvari, oba smatraju da kada Amerikanci to čine, to je za opće dobro, jer ipak su oni „dobri dečki“.

IZVORNew York Times