Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naći će se pred sudom zbog optužbi za korupciju i zloporabu položaja nakon što mu je odbijena konačna žalba u pokušaju sprječavanja pojavljivanja na sudu, priopćili su u srijedu izvori bliski tom slučaju.

Sud, koji odlučuje o pravnim pitanjima, izjavio je u utorak kako je suđenje Sarkozyju opravdano, kao i za njegovog odvjetnika Thierryja Herzoga te bivšeg suca Gilberta Aziberta, javlja AFP.

Sarkozy se nadao će suđenje biti spriječeno, a francuski pravosudni organi sada su odobrili slanje slučaja kaznenom sudu, tvrdi izvor blizak tom slučaju. Suđenje će početi u idućih mjeseci u Parizu, iako datum još nije određen, dodao je izvor koji je zatražio da ne bude imenovan.

Sarkozy (64), nije prvi bivši predsjednik koji je procesuiran – njegov prethodnik Jacques Chirac dobio je dvogodišnju uvjetnu kaznu 2011. zbog pronevjere i zlouporabe javnih sredstava za vrijeme dok je bio gradonačelnik Pariza.

No, to je prvi put u povijesti moderne Francuske da će se bivši čelnik sučeliti s eksplicitnim optužbama za korupciju na sudu.

Slučaj je usmjeren na razgovore između Herzoga i Aziberta, koje su istražitelji prisluškivali u potrazi za tvrdnjama da je Sarkozy prihvatio nezakonite isplate od nasljednice L’Oreala Liliane Bettencourt za njegovu predsjedničku kampanju 2007. godine.

Oni sumnjaju da su Sarkozy i njegov odvjetnik tražili informacije o razvoju slučaja, pri čemu je Sarkozy nudio Azibertu posao sa šljivama u Monacu kao protuuslugu.

Istraga je također pokazala da su Sarkozy i Herzog često komunicirali putem mobilnih telefona dobivenih pod lažnim identitetima – gdje je Sarkozy koristio ime Paul Bismuth.

Tužitelji tvrde da je Sarkozy potrošio gotovo 43 milijuna eura na svoju veliku izbornu kampanju – gotovo dvostruko više od zakonske granice od 22,5 milijuna eura – koristeći lažne fakture.

On je negirao optužbe, rekavši da nije bio svjestan prijevare od strane rukovoditelja tvrtke za odnose s javnošću Bygmalion, čiji se ljudi nalaze među 13 osoba koje će vjerojatno biti suočene s suđenjem.

Sarkozy je bio oslobođen optužbi 2013. i tvrdio je da se ne bi trebao suočiti sa suđenjem jer Azibert nikada nije dobio posao u Monacu. Međutim, istražitelji vjeruju da je taj posao propao jer su Sarkozy i njegov odvjetnik saznali da su im prisluškivali telefoni.

Sarkozyjevi branitelji, temeljeći svoje argumente na presudi Europskog suda za ljudska prava (ECHR), tvrde su da se takve prisluškivane transkripcije mogu koristiti samo protiv odvjetnika, a ne njihovih klijenata.

Sarkozy, koji je izgubio mjesto predsjednika na izborima 2012. godine suočio se tijekom posljednjih godina s nizom pravnih problema.