Bivši francuski predsjednik Sarkozy osuđen na godinu dana zatvora zbog korupcije, plus dvije godine uvjetne kazne

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen je krivim za korupciju pod optužbom za pokušaj podmićivanja suca. Sarkozy je osuđen na tri godine zatvora, s dvije godine uvjetno.

Sutkinja Christine Mee, koja je predsjedala slučajem, izjavila je da je 66-godišnji bivši politički čelnik „iskoristio svoj status bivšeg francuskog predsjednika“ u „posebno ozbiljnom“ činu nepravde.

Sarkozyju je suđeno zbog optužbi za pokušaj podmićivanja Gilberta Aziberta, francuskog suca, nudeći mu dobro plaćen posao u Monacu, u zamjenu za informacije o kriminalnoj istrazi njegove tadašnje političke stranke, Unije za narodni pokret .

Istraga je proučavala tvrdnje da su Sarkozy i njegova stranka primili ilegalne isplate od poslovne žene Liliane Bettencourt tijekom njegove uspješne predsjedničke kampanje 2007. godine.

Sarkozy je optužen i za širenje utjecaja te kršenje profesionalne tajne, dok su tužitelji tražili četverogodišnju kaznu s dvije godine uvjetne kazne.

Tužitelji su svoj slučaj usredotočili na snimljene razgovore koji uključuju suoptuženike, gdje se raspravljalo o shemi podmićivanja, a Herzog je u jednom pozivu spomenuo da je Azibert zainteresiran za posao u Monacu, a Sarkozy je tvrdio da će mu „pomoći“.

Tijekom cijelog suđenja i unatoč izricanju presude, Sarkozy je negirao navode i prosvjedovao je da je nevin. Očekuje se da će se žaliti na presudu.

Iako je bivši predsjednik dobio jednogodišnju i dvogodišnju uvjetnu kaznu, sudac je odredio da će Sarkozy moći izdržavati kaznu noseći elektronički dojavljivač u kućnom pritvoru.

Istraga o Sarkozyju krenula je od stvaranja francuskog Nacionalnog financijskog tužiteljstva 2014. godine, koje je istraživalo bivšeg predsjednika zbog navoda da je ilegalno primio milijune eura u financiranju kampanje od bivšeg libijskog čelnika Muammara Gaddaffija. Kao dio svog slučaja, tužitelji su prisluškivali Sarkozyjev telefon i telefon njegova tadašnjeg odvjetnika Herzoga, snimajući razgovore koji su otkrivali shemu podmićivanja.

Sarkozy se još ove godine suočava s još jednim suđenjem, zajedno s još 13 osoba, zbog optužbi za ilegalno financiranje njegove predsjedničke kampanje 2012. godine. Slučaj će se usredotočiti na tvrdnje da je njegov ured koristio sustav lažnih računa kako bi sakrio prekomjernu potrošnju. Na kraju je izgubio te izbore od Francoisa Hollandea.

Uz bivšeg predsjednika, francuski je sud također proglasio krivim suoptuženike Thierryja Herzoga, bivšeg Sarkozyjeva odvjetnika, i Gilberta Aziberta, suca kojeg je Sarkozy podmitio.

Ovo je drugi put u povijesti Francuske da je bivši predsjednik dobio zatvorsku kaznu. Jacques Chirac, koji je bio Sarkozyjev prethodnik, proglašen je krivim za zloporabu javnog novca 2011. godine i izrečena mu je dvogodišnja uvjetna kazna zbog kriminalnih radnji koje su se dogodile za vrijeme njegovog gradonačelničkog mandata Pariza.