Bivši glasnogovornik sirijske opozicije: SAD su nas stvorile kao paravan za naoružavanje Kurda

Foto: AP

Talal Silo, bivši glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF), opozicijske skupine koja se bori za svrgavanje aktualne sirijske vlade, izjavio je za turske medije da je dotična pobunjenička skupina stvorena od strane SAD-a kao paravan za naoružavanje kurdskih jedinica u Siriji.

To je samo ime, ništa drugo. Sve smo primali, uključujući plaće, od kurdske organizacije YPG. Američke vlasti imale su za cilje naoružavanje kurdskih postrojbi. Amerikanci su svu vlasti predali Kurdima.

Prema njegovim riječima, SDF je služio samo za potpisivanje papira o primanju oružja, no svo oružje odlazilo je kurdskim postrojbama. Istovremeno, unatoč govoru o borbi protiv terorizma, SAD je u dogovoru s određenim kurdskim vođama dopuštao priljev militanata koji su pristupali ISIL-u.

Prema njegovim riječima, američka koalicija snabdjevala je opoziciju s velikim količinama oružja, no samo dio tog oružja otišao je jedinicama koje nisu bile pod kurdski zapovjedništvom. Amerikance navodno nije bilo briga gdje će oružje završiti, a kad god bi YPG tvrdio da je „ostao bez oružja“, stigla bi nova američka pošiljka.

Tijekom predsjedikovanja Baracka Obame američka potpora bila je ograničena, no situacija se dramatično promijenila dolaskom Donalda Trumpa na vlast, te su čak i oklopna vozila počela stizati na teren, tvrdi Silo.

Prema njegovim riječima, SDF je okupljao oko 50.000 militanata, od čega je 70 posto pripadalo kurdskim organizacijama.

Ova izjava je uslijedila nakon opetovanih upita turskih dužnosnika, usmjerenih ka američkoj vlasti po pitanju naoružavanja kurdskih jedinica u Siriji.

Prošlog tjedna je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu proglasio da je američki predsjednik Trump uvjerio turskog kolegu Erdogana  da je naredio obustavu daljnjeg američkog snabdjevanja oružjem kurdskih jedinica.

IZVORSputnik