Ovaj tjedan obilježava se 20. godišnjica od početka rata u Iraku – jednog od najkontroverznijih sukoba u moderno doba.

Dvadesetog ožujka 2003. SAD su pokrenule prve zračne napade na zaljevsku državu – osvijetlivši nebo iznad Bagdada ultraagresivnom strategijom “šoka i strahopoštovanja”.

Ubrzo nakon toga koalicija američkih, britanskih, australskih i poljskih vojnika marširala je preko granice iz Kuvajta kako bi izvršili “Operaciju Iračka sloboda”.

Koalicija predvođena SAD-om izvršila je invaziju uglavnom na temelju navodnog oružja za masovno uništenje koje posjeduje režim Saddama Husseina, ali ništa nije pronađeno.

Otkrića pogrešnih obavještajnih podataka, a u nekim slučajevima i čistih dezinformacija i laži, korištena da se opravda osmogodišnji sukob, ostavila su mnoge na Zapadu vrlo ljutima jer su njihove zemlje uvučene u rat na sumnjivim osnovama.

Sada, bivši inspektor za oružje koji je za Ujedinjene narode bio zadužen za istraživanje navodnog posjedovanja oružja za masovno uništenje u Iraku, progovorio je protiv bivših šefova SAD-a i Velike Britanije.

Govoreći na MSNBC-u uoči obljetnice, Hans Blix je rekao da su se Blair i Bush trebali suočiti s posljedicama za svoju invaziju – koja se sada naširoko smatra nezakonitom prema međunarodnom pravu.

Rekao je da treba postojati kazna za kršenje “načelnog pravila” povelje Ujedinjenih naroda – da se “ne koristi sila protiv teritorijalnog integriteta i neovisnosti drugih država”.

Blix je ukazao na Nürnberški proces nakon Drugog svjetskog rata i zahtjeve da se Vladimir Putin suoči s optužbama nakon invazije na Ukrajinu, tvrdeći da je to standard kojeg bi se međunarodna zajednica trebala pridržavati.

Upitan misli li da bi se Bush i Blair trebali suočiti s Haaškim sudom za navodne ratne zločine, rekao je: “Mislim da načelno da. Mislim da oni neće doći, niti će Putin doći na sud, ali unatoč tome održavanje suda i pregled dokaza bilo bi od koristi. Slušamo stalno iz zapadnog svijeta o ‘međunarodnom poretku temeljenom na pravilima’ – pa to je onaj koji su SAD, UK i ostali srušili 2003. godine.”