Tijekom proteklog vikenda u Kolumbiji je uhićeno 18 osoba, među kojima su se kao vođe našla tri Izraelca, koji su vodili lanac maloljetne prostitucije u turističkom gradu Cartagena. Ukupno 250 djevojaka, uglavnom maloljetnica, bilo je metama seksualne eksploatacije.

Među uhićenima su i vlasnici hotela, policajci, mornarički kapetan te jedna Kolumbijka koja je bila zadužena za pronalaženje djevojaka, prenosi Ynet.

Kolumbijske vlasti zatražile su i pomoć od Interpola za uhićenje bivšeg izraelskog vojnika imenom Assi Ben-Moosh, koji je u studenom prošle godine deportiran iz zemlje. Vlasti navode kako je 44-godišnjak predvodio lanac prostitucije, te da je s time nastavio raditi i iz inozemstva.

Moosh je deportiran u Izrael nakon što je otkriveno da je zajedno s još nekoliko bivših izraelskih vojnika pretvorio malo ribarsko selo Taganga u seksualno i narkomansko središte. Baza im je bila luksuzni hostel Benamin, čiji je vlasnik upravo Moosh, a koji je među lokalnim pučanstvom bio poznatiji kao „mali Izrael“.

Assi Ben-Moosh. | Foto: CEN

Iz ovog i još nekoliko hotela vodili su se klubovi u kojima su se podvodile maloljetnice te preprodavala droga u Cartageni, Bogoti, Medellinu, Ekvadoru, Meksiku i Brazilu.

Policija je tijekom akcije izvršila prepad na 13 hotela tijekom prošlog petka, a u akciji je pronađena nepoznata količina droge.

Kolumbijske vlasti navode kako su vođe lanca silovali djevojke stare između 14 i 17 godina, a potom ih prisilno tetovirali kako bi se znalo kome pripadaju. Potonje je pripisano mornaričkom kapetanu koji je djevojke starosti 14 godina pronalazio putem društvenih mreža.

Djevojke je u siromašnim četvrtima Kolumbije i Venecuele pronalazila žena poznata kao „Madame“, pravim imenom Liliana del Carmen Campos Puello, koja je također uhićena i optužena. Ona je žrtve mamila pričom o boljem životu i poslovima u novoj luksuznoj sredini, a po dolasku u Cartagenu, djevojkama bi bili oduzeti svi dokumenti te su bile prisiljavane na prostituciju.

Liliana del Carmen Campos Puello. | Foto: CEN

Svjedočanstva lokalnih stanovnika upućuju na to da su Izraelci bili „nedodirljivi“ te da su neki od njih živjeli pod budnim okom čuvara i sigurnosnih kamera. Većina ih je nosila oružje, a redovito su se vozili u svojim džipovima s istaknutom izraelskom zastavom.

Sami mještani prijavili su Izraelce i ostale policiji, ali su zatražili i zaštitu identiteta zbog straha od odmazde.

Zarada od unosnog kriminala. | Foto: CEN

Moosh je negirao svoju povezanost s ovim optužbama te navodno pravnim putem pokušava steći dozvolu za povratak u Kolumbiju.

Vlasti Kolumbije navode kako je uhićenje Moosha i ostatka kriminalne organizacije uslijedilo nakon višemjesečnog promatranja te da se radi o jednoj od najvećih operacija u borbi protiv maloljetničke prostitucije u Cartageni.