Dvojica bivših moderatora podnijeli su tužbu na Vrhovnom sudu u Kaliforniji tvrdeći da pate od simptoma PTSP-a i psiholoških trauma, prenosi CNET.

Moderatori sadržaja na Facebooku često se susreću s grozotama koje mnogi objavljuju na dotičnoj društvenoj mreži. Stotine fotografija i videa na kojima se mogu naći ubojstva, nasilje, silovanja i samoubojstva sasvim očito ostavljaju posljedice na psihu.

Tužba datira još od rujna prošle godine, a u njoj se dvojica bivših zaposlenika žale kako su svakodnevno bili primorani gledati tisuće „videa, fotografija i prijenosa uživo sa zlostavljanjem djece, silovanja, mučenja, bestijalnosti, vješanja, samoubojstava i ubojstava.“ Dvojac tvrdi kako Facebook nije ništa poduzeo oko zaštite psihičkog zdravlja moderatora.

Slučaj je razotkrio svijet noćnih mora za koji mnogi od nas ne znaju,“ rekao je odvjetnik Steve Williams koji zastupa moderatore. „Činjenica da Facebook ne želi preuzeti odgovornost, već radije tretira ljudska bića kao potrošnu robu, trebalo bi nas prestraviti.

Facebook trenutno broji oko 15.000 moderatora sadržaja, od kojih mnogi ne rade u samom Facebooku, već u tvrtkama koje s društvenom mrežom imaju ugovore.

Portal The Verge nedavno je objavio priču o krajnje lošim uvjetima moderatorskog posla. Neimenovani zaposlenici požalili su se na to kako su mnogi od njih upali u svijet lakih i teških droga zbog onoga s čime se svakodnevno bave.

Facebook je negirao optužbe i zatražio da se one odbace, dok istovremeno tvrde i kako su se stvari navodno promijenile po tom pitanju. Ipak, točne argumente nisu naveli.