Jedan od najistaknutijih norveških političara osuđen je zbog zlouporabe svoje moći nakon što je dokazano da je trojicu imigranata koji su tražili azil u Norveškoj, prisilio na spolne odnose s njim.

Svein Ludvigsen, bivši ministar ribarstva i regionalni guverner, osuđen je na pet godina zatvora zbog iskorištavanja imigranata i prisile na seks, javlja New York Times.

Tijekom suđenja sud je saslušao svjedočenje prema kojem je 72-godišnji Ludvigsen, dao imigrantima pogrešan dojam da kao guverner okruga Troms ima moć odlučivanja o statusu azila.

Zlostavljanje trojice imigranata dogodilo se između 2011. i 2017. godine. Jedan od njih rekao je da je imao 17 godina kad se prvi put susreo s gospodinom Ludvigsenom. Drugi je rekao da ima mentalna oštećenja.

Žrtve, koje su danas u 20-im i 30-im godinama, rekle su sudu da ih je Ludvigsen uvjerio da ih može ili protjerati ili osigurati njihovo stalno boravište u Norveškoj, ovisno o tome kako odgovore na njegove zahtjeve za seksom.

Skupine za ljudska prava tvrde da zlostavljanje izloženo na suđenju predstavlja ekstremni primjer šireg problema zlostavljanja imigranata u Norveškoj, zemlji koja promiče ove ultra-moderne vrijednosti poput susjedne Švedske.

Tražitelji azila često ostaju u neizvjesnosti dok čekaju odluke o njihovim slučajevima. Njihovi zagovornici rekli su kako se nadaju da će suđenje povećati svijest o njihovom stanju.

Ludvigsen je od 2001. do 2005. bio ministar ribarstva u vladi desnog centra, a od 2006. godine bio je imenovani guverner Tromsa, na sjeveru Norveške, sve do povlačenja iz politike 2014. godine.

Sud je također naložio Ludvigsenu da isplati odštetu svojim žrtvama koje su došle iz zemalja Azije i Afrike, u ukupnom iznosu od 743.000 norveških kruna, ili oko 87.000 dolara.

Odvjetnik Ludvigsena, Kai Vaag, rekao je da će njegov klijent podnijeti žalbu na presudu. Njegova zatvorska kazna neće početi dok se ne završi žalbeni postupak, što se ne očekuje prije kraja godine.

Ole Magnus Strommen, odvjetnik koji zastupa jednu od žrtava, izjavio je kako je njegov klijent zadovoljan što je sud vjerovao njegovoj priči.