Bivši pilot drona dobio 4 godine zatvora jer je otkrio američke ratne zločine koji su počinjeni dronovima

Bivši pilot drona Daniel Hale osuđen je zbog „špijunaže“ na 4 godine zatvora nakon što je proslijedio strogo povjerljive dokumente o raznim zločinima medijima. Međutim, njegova svjedočanstva potvrdili su i drugi „zviždači“.

Daniel Hale započeo je svoj rad u Američkim zračnim snagama (USAF) 2009. te je radio i za Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) od 2013.

Najprije je 21. kolovoza 2012. svjedočio raketnom udaru u kojem su ubijena dva civila u Jemenu. To ga je jako šokiralo te je odlučio proslijediti dokumente o tom napadu novinarima koji su otkrili kako američka vojska ubija civile.

Takozvani „Drone papers“ objavljeni su u američkom istraživačkom listu The Intercept, uz 17 povjerljivih dokumenata koji su uključivali informacije o civilnim žrtvama napada dronovima te druge ratne zločine.

Haleov identitet je bio prikriven, ali je 2019. uhićen te je u ožujku ove godine priznao krivnju.

Hale je osuđen na 4 godine zatvora prema američkom zakonu o špijunaži.

Tužiteljstvo je tražilo punu kaznu, odnosno 11 godina zatvora, jer vjeruje da Hale nije pokazao dovoljnu razinu kajanja.

Sudac je također tvrdio da Hale nije bio vođen moralom, već taštinom kod objave takvih dokumenata.

Hale je u svoju obranu izjavio da jednostavno nije mogao nastaviti živjeti pretvarajući se da se ništa nije dogodilo te je zatražio da mu se oprosti što je „umjesto ljudskih života uzeo papir“.

„Ovdje sam jer sam ukrao nešto što nije moje – ljudski život,“ rekao je na sudu.

Haleovo djelo pohvalili su i drugi poznati „zviždači“ poput Edwarda Snowdena, Johna Kiriakoua i Daniela Ellsberga.