Bivši predsjednik Europskog parlamenta optužio je Kinu za “gomilanje zaliha hrane“, što je, kako tvrdi, pridonijelo rastu cijena hrane.

Antonio Tajani — bivši predsjednik Europskog parlamenta i sadašnji europarlamentarac za središnju Italiju — zahtijevao je da Bruxelles intervenira kako bi stabilizirao poljoprivredne cijene i poduzeo protumjere protiv kineske prakse gomilanja hrane.

Prema UN-u, u jednoj godini poljoprivredne su cijene porasle za 30 posto, također zbog kineske politike gomilanja zaliha hrane”, napisao je u pismu Europskoj komisiji.

Tajani tvrdi da je “69 posto svjetskih rezervi kukuruza, 60 posto riže i 51 posto pšenice sada u kineskim rukama“.

U prvih osam mjeseci 2021. Kina je potrošila na uvoz hrane približno 98,1 milijardu dolara, kupujući također preko divova u sektoru koje neizravno kontrolira vlada u Pekingu. Wh Group, vodeći kineski operater za meso, kupio je tvrtke u Njemačkoj, Poljskoj i Nizozemskoj.

Tajani je također istaknuo učinak koji trenutna energetska kriza ima na cijene hrane u Europi, sama kriza je djelomično rezultat oslanjanja bloka na ruski plin, kao i zelene energetske alternative koje tek trebaju zaživjeti.

Trenutna energetska kriza također riskira utjecaj na lanac opskrbe hranom”, stoji u Tajanijevom pismu. “S obzirom da je povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda štetno za građane, Europska komisija je upitana koje mjere namjerava poduzeti za povećanje europske proizvodnje i zaliha poljoprivrednih proizvoda.”

Tajanijeve tvrdnje u skladu su s onima koje su pronađene u nedavnom izvješću Nikkei Asia, u kojem se tvrdi da će Kina uskoro akumulirati većinu svjetskih rezervi kukuruza, riže i pšenice.