Rabin Menachem “Mendy” Weiss, koji je živio u Los Angelesu u vrijeme kada je podignuta optužnica, u ponedjeljak je priznao krivnju za teški seksualne napade na maloljetnog dječaka u New Jerseyju u razdoblju od siječnja do lipnja 1999. godine.

Tužiteljstvo je preporučilo šestogodišnju zatvorsku kaznu i da se Weiss registrira kao seksualni prijestupnik, prenosi The Jerusalem Post.

Weiss je optužen u ožujku 2018. po dvije točke teškog seksualnog napada, nakon što ga je prijavila žrtva zlostavljanja.

Meyer Seewald, osnivač i direktor Jewish Community Watch-a, organizacije posvećene sprječavanju zlostavljanja djece u ortodoksnim židovskim zajednicama, rekao je da je bio „razočaran što su u eri svjesnosti o stvarnosti seksualnog zlostavljanja, mnogi članovi zajednice podržavali Weissa tijekom pravnog postupka u posljednje dvije godine.

Bila je potrebna nadljudska hrabrost da se ova žrtva pojavi, a on i ostale navodne žrtve zaslužuju ogromnu podršku zajednice. Bilo je mučno kad sam čuo žrtvu kako opisuje na sudu da mu je zlostavljanje okrenulo život naglavačke i kako je na njega utjecalo već dva desetljeća.

Prvobitna istraga potaknuta je nakon što je policija Woodcliff Lakea dobila informacije u vezi s napadom, navodi se u izjavi policijske uprave.

U trenutku uhićenja, Weiss je radio kao učitelj te je bio oženjen.