Sud u Bruxellesu osudio je Fabiena Neretséa na 25 godina zatvora. Bivši visoki dužnosnik Ruande proglašen je krivim za nekoliko slučajeva ubojstava i pokušaja ubojstva, klasificiranih kao ratni zločin i genocid u Ruandi 1994. godine.

Savezni tužitelj Arnaud d’Oultremont zatražio je 30-godišnju zatvorsku kaznu. Neretsova obrana tražila je od porote da uzme u obzir olakotne okolnosti, posebno njegovu starosnu dob (71 godina), javlja Afrinik.

Nadali su se da bi ovo moglo ograničiti kaznu na 15 godina. Nakon šest sati rasprave, članovi porote i troje sudaca suda napokon su donijeli odluku. Izrekli su zatvorsku kaznu od 25 godina.

Fabien Neretsé, koji je živio u Francuskoj dugi niz godina, proglašen je krivim za sudioništvo u genocidu i nekoliko ratnih zločina. Dvanaest njih počinjeno je u Kigaliju (devet ubojstava i tri pokušaja ubojstva) 9. travnja 1994., a najmanje dva u blizini Matabe u svibnju i lipnju 1994. Neretsé je oslobođen krivnje za dva ratna zločina (ubojstva) u Kigaliju.

Na suđenju koje je trajalo šest tjedana Neretsé je odbacio sve optužbe, ističući kako se 1992., dvije godine prije genocida, odrekao svih bitnih državnih dužnosti koje je obnašao. Također je rekao da nije bio vođa Interahamwea, omladinske milicije vladine stranke MRND, za koju se smatra da je dijelom odgovorna za genocid.