Bivši šef CIA-e i State Departmenta postao direktor ukrajinskog telekomunikacijskog operatera

Foto: AP Photo / Rodrigo Garrido

Telekomunikacijski div Veon objavio je u srijedu da je imenovao bivšeg direktora CIA-e i bivšeg američkog državnog tajnika Mikea Pompea u upravni odbor svoje ukrajinske podružnice Kievstar.

Pompeo se pridružuje operateru sa sjedištem u Kijevu kao “neovisni neizvršni direktor”, u svojstvu partnera Impact Investmentsa, koji Veon opisuje kao “novoosnovanu američku tvrtku za strateško i financijsko savjetovanje i investicije”.

Novi predsjednik uprave Kievstara bit će Kaan Terzioglu, izvršni direktor Veon grupe. Imenovanja odražavaju Veonovu “predanost Ukrajini i oporavku i obnovi zemlje”, rekla je tvrtka.

Terzioglu je rekao da se tvrtka raduje “znanju i iskustvu” koje će Pompeo pridonijeti telefonskoj tvrtki.

Pompeo nema iskustva u telekomunikacijama. Bio je zapovjednik tenka tijekom svojih dana u američkoj vojsci, vodio je Thayer Aerospace od 1996. do 2006. i služio kao kongresmen iz Kansasa od 2011. do 2017., prije nego što je vodio CIA-u tijekom prvih dana predsjedništva Donalda Trumpa. On je preuzeo State Department 2018.

Nakon što je Joe Biden preuzeo Bijelu kuću, Pompeo je postao otvoreni zagovornik vojne, ekonomske i političke pomoći Washingtona Ukrajini.