Bivši vršitelj dužnosti ravnatelja CIA-e Mike Morell posvjedočio je da je predsjednička kampanja Joea Bidena odigrala ulogu u stvaranju otvorenog pisma – kojega je potpisao 51 bivši obavještajni dužnosnik – koje je imalo za cilj diskreditirati legitimna izvješća o predsjednikovom sinu uoči 2020. američki izbori.

U nedavnom svjedočenju iza zatvorenih vrata pred Pravosudnim odborom Zastupničkog doma, Morell je priznao da ga je Antony Blinken – sadašnji državni tajnik, tada viši suradnik Bidenove kampanje – kontaktirao kako bi razgovarali o kritičkom izvješćivanju New York Posta o prekomorskim poslovima Huntera Bidena u listopadu 2020., prema republikanskim zastupnicima koji su upoznati sa saslušanjem.

Tijekom tih razgovora Blinken je rekao da je Morellu e-poštom poslao članak USA Todaya u kojem se tvrdi da FBI ispituje je li priča o Hunteru Bidenu dio “kampanje dezinformacija”.

Morell je rekao da su ga rasprave potaknule da organizira otvoreno pismo obavještajnih dužnosnika u kojem se navodi da je izvješće o Hunteru Bidenu imalo “sva klasična obilježja ruske informacijske operacije”. Naknadna istraga otkrila je da su se izvješća temeljila na autentičnim dokumentima dobivenim s laptopa mlađeg Bidena. Pismo, koje je podržalo pet bivših direktora CIA-e i litanija drugih bivših visokih dužnosnika, bilo je vrlo utjecajno uoči predsjedničke utrke 2020.

Prije kontakta s Blinkenom, Morell je priznao da nije planirao sastaviti pismo, ali je dodao da je želio “pomoći potpredsjedniku Bidenu… jer sam želio da on pobijedi na izborima.” Nakon što je pismo predano Politicu na objavljivanje, šef Bidenove kampanje Steve Ricchetti nazvao je Morella da mu zahvali što je napisao pismo, nastavio je bivši dužnosnik.

Biden će se kasnije pozvati na otvoreno pismo tijekom svoje rasprave s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom 22. listopada 2020., čime je pomogao odbaciti legitimne tvrdnje da je njegov sin bio umiješan u trgovanje političkim utjecajem u inozemstvu.

Republikanski kongresmeni zatražili su odgovore nakon Morellovog svjedočenja, a predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Jim Jordan i predsjednik Odbora za obavještajna pitanja Mike Turner napisali su pismo tražeći više informacija od Blinkena.

“Očito je da je Bidenova kampanja igrala aktivnu ulogu u podrijetlu javne izjave, što je imalo učinak pomaganja u potiskivanju priče o Hunteru Bidenu i sprječavanja američkih građana da donesu potpuno informiranu odluku tijekom predsjedničkih izbora 2020.”, rekli su. stoji u priopćenju.

Više društvenih medija poduzelo je korake bez presedana kako bi potisnulo priču o prijenosnom računalu Huntera Bidena, a Twitter je čak zabranio korisnicima dijeljenje povezanog sadržaja u izravnim porukama. Iako je kampanja Joea Bidena u to vrijeme bila u bliskom kontaktu s Twitterom i drugim platformama i označila je neke objave za uklanjanje, nejasno je jesu li izričito pozvali stranice da zataškaju priču o prijenosnom računalu.