Bivši šef Twittera priznaje da je tvrtka išla u krivom smjeru baveći se politikom i cenzurom

Foto: AFP / Joe Raedle

Bivši glavni izvršni direktor Twittera Jack Dorsey objavio je odgovor na nedavno objavljeni ‘Twitter dosje’, priznajući niz velikih pogrešaka tijekom vremena dok je bio izvršni direktor, upozoravajući na “centraliziranu kontrolu” interneta od strane vlada i korporacija.

Tehnički poduzetnik osvrnuo se na interne dokumente koji su procurili u javnost, priznajući da Twitter nije uspio održati svoja vodeća načela pred kraj njegova mandata i da je “potpuno odustao” od vlastite vizije stranice nakon “aktivističkih” investitora koji su kupili tvrtku negdje 2020.

Iako nije elaborirao nove investitore ili kako su oni mogli utjecati na platformu, Dorsey je rekao da je Twitterov fokus na kontrolu javnog dijaloga u konačnici jedna od njegovih najvećih pogrešaka. Citirao je odluku o trajnoj suspenziji predsjednika Donalda Trumpa nakon nereda na američkom Kapitolu u siječnju 2021., rekavši da je to bila “ispravna stvar za poslovanje javne tvrtke u to vrijeme, ali pogrešna stvar za internet i društvo.”

“Najveća pogreška koju sam napravio je što sam nastavio ulagati u izradu alata za nas kako bismo upravljali javnim razgovorom, u odnosu na izradu alata za ljude koji koriste Twitter kako bi sami njime lako upravljali”, rekao je. “To je tvrtku opteretilo s previše moći i otvorilo nas značajnom vanjskom pritisku (kao što su proračuni za oglašavanje). Općenito mislim da su tvrtke postale previše moćne, a to mi je postalo potpuno jasno s našom suspenzijom Trumpova računa.”

Dorsey je navodno bio na odmoru u vrijeme Trumpove zabrane i delegirao je donošenje odluka izvršnim direktorima Yoelu Rothu i Vijayi Gaddeu – kako je otkriveno u dosjeima na Twitteru – ali je unatoč tome rekao da on snosi isključivu krivnju za pogreške u prosudbi.

“Sadašnji napadi na moje bivše kolege mogli bi biti opasni i ništa ne riješiti. Ako želite kriviti, usmjerite to na mene i moje postupke, ili nedostatak istih,” nastavio je, također inzistirajući da “nije bilo zle namjere ili skrivenih planova” iza spornijih odluka Twittera i da je kompanija “djelovala u skladu s najboljim informacijama koje smo imali u to vrijeme.”

Objava na blogu od utorka također je uključivala poduži odjeljak s upozorenjem na “centraliziranu” moć nad internetom, navodeći da platforme društvenih medija trebaju ostati “otporne na korporativnu i vladinu kontrolu”, sugerirajući da Twitter to nije učinio pod njegovim nadzorom.

Bivši izvršni direktor, koji je odstupio s te uloge u studenom 2021., rekao je da pozdravlja “novo postavljanje” koje je donio novi vlasnik Twittera, milijarder poduzetnik Elon Musk, izrazivši nadu da će stranica postati “transparentna”. Međutim, ustvrdio je da su dosjei na Twitteru trebali biti objavljeni u stilu Wikileaksa, ili u cijelosti, umjesto da ih nova uprava stranice procuri odabranim novinarima.