Najmanje 38 bivših učenika ortodoksne židovske škole u New Yorku podnosi tužbu tvrdeći da su ih dva vodeća rabina seksualno zlostavljali tijekom 1960-ih, 70-ih i 80-ih.

Tužba navodi da Svučilište Yeshiva nije zaštitilo učenike u srednjoj školi za dječake, koja je pod upravom sveučilišta, te da je jedan od rabina čak i unaprijeđen u upravitelja nakon što su zaprimljene prijave za zlostavljanje, piše Ynet.

Glasnogovornica Sveučilišta Yeshiva odbila je komentirati slučaj navodeći politiku škole protiv javnog govora o sudskim parnicama.

Ova tužba tek je jedna od stotina onih koje su nedavno podignute zbog zlostavljanja, nakon što je država New York otvorila jednogodišnji vremenski period za tužbe koje su inače ušle u zastaru.

Tijekom konferencije za novinare u četvrtak, tri navodne žrtve govorile su o uznemirujućim događajima za koje kažu da su trajala desetljećima.

Ni tada nisam shvatio da se radi o seksualnom zlostavljanju; samo sam znao da taj tip stavlja ruke posvuda po meni“, rekao je Barry Singer (61), govoreći o jednom od rabina za kojeg je rekao da je i dalje gurao ruke u hlače dječaka, čak i na školskim hodnicima.

Jedna od optuženih, rabinica Macy Gordon umrla je nedavno u Izraelu. Drugi, George Finkelstein, demantirao je navode.

Finkelstein je promaknut s poziciije pomoćnika ravnatelja škole u upravitelja čak i nakon što su neki roditelji dječaka prijavili zlostavljanje školskim službenicima, rekli su tužitelji. Na kraju se preselio i u Izrael, gdje je radio u jeruzalemskoj Velikoj sinagogi.

Trideset četiri tužitelja pokušala su tužiti Sveučilište Yeshiva zbog seksualnog zlostavljanja i omogućavanja seksualnog zlostavljanja još 2013. godine, ali slučaj nije išao nigdje jer se smatralo da je pao u zastaru.

Jedan od žrtava, David Bressler, rekao je da je zlostavljanje koje je pretrpio dok je bio student u ranim 1980-ima dovelo do toga da napusti svoju religiju koja ga sada podsjeća na zlostavljanje. Sada nema kontakta s roditeljima i drugim rođacima koje smatra „promatračkim Židovima“. Kad se prije deset godina oženio sa Židovkom, morala mu je obećati da neće odgajati njihovu djecu u židovskoj vjeri.

Bressler je izjavio da još uvijek ne uvlači košulju u hlače, naviku koju je stekao u srednjoj školi kako bi zlostavljaču otežao spuštanje ruku u hlače. Rekao je da postoje dani kada ne može podnijeti da se nalazi u prometnoj podzemnoj željeznici, jer „ne mogu podnijeti da me ljudi dodiruju.

Dakle, uopće ne shvaćate koji je dugoročni utjecaj“, rekao je Bressler, otac dvoje djece.