Bivši dvostruki premijer Giuliano Amato apelirao je na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da opovrgne ili potvrdi njegovu tvrdnju o uzroku nesreće 27. lipnja 1980., u kojoj je poginulo svih 81 osoba koji su letjeli talijanskim putničkim zrakoplovom.

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica, Amato je rekao da je uvjeren da je Francuska raketom pogodila putnički zrakoplov dok je gađala libijski vojni zrakoplov na kojem je trebao biti Gaddafi.

Priznajući da nema čvrstih dokaza, Amato je također rekao da je Italija dojavila Gadafiju, pa se Libijac, koji se vraćao u Tripoli sa sastanka u Jugoslaviji, nije ukrcao u libijski vojni avion.

Što je uzrokovalo nesreću jedna je od najtrajnijih misterija moderne Italije. Neki kažu da je bomba eksplodirala u avionu Itavije na letu iz Bologne za Siciliju, dok drugi kažu da ispitivanje olupine, izvučene s morskog dna godinama kasnije, pokazuje da ju je pogodio projektil.

Radarski tragovi upućivali su na nalet aktivnosti zrakoplova u tom dijelu neba kada je zrakoplov pao.

“Najvjerodostojnija verzija je ona o odgovornosti francuskih zračnih snaga, u suučesništvu s Amerikancima te večeri 27. lipnja”, citiran je Amato.

NATO je planirao “simulirati vježbu, s mnogo zrakoplova u akciji, tijekom koje je trebao biti ispaljen projektil” s Gadafijem kao metom, rekao je Amato.

Nakon nesreće, dužnosnici Francuske, SAD-a i NATO-a zanijekali su bilo kakvu vojnu aktivnost na nebu te noći.

Prema Amatovim riječima, projektil je navodno ispalio francuski borbeni zrakoplov koji je poletio s nosača zrakoplova, vjerojatno s južne obale Korzike.

“Pitam se zašto mladi predsjednik poput Macrona, iako starosno nevezan za tragediju u Ustici, ne bi želio ukloniti sramotu koja tišti Francusku”, rekao je Amato za La Repubblicu. “I on to može ukloniti na samo dva načina – ili pokazujući da je ova teza neutemeljena ili, nakon što se potvrdi utemeljenost teze, nudeći najdublje isprike Italiji i obiteljima žrtava.”

Amato, koji ima 85 godina, rekao je da je 2000. godine, kada je bio premijer, pisao tadašnjim predsjednicima Sjedinjenih Država i Francuske, Billu Clintonu i Jacquesu Chiracu, kako bi na njih izvršio pritisak da rasvijetle što se dogodilo. Ali na kraju su te molbe rezultirale “potpunom šutnjom”, rekao je Amato.

Na upit Associated Pressa, Macronov ured rekao je u subotu da neće odmah komentirati Amatove izjave.