James Damore

Googleov inženjer James Damore, koji je prošle godine dobio otkaz nakon što je svojim proglasom ukazao na diskriminaciju i nedostatak slobode iznošenja stavova koji su prisutni u radu te tvrtke, pokrenuo je sudsku tužbu protiv bivšeg poslodavca.

Damore je naveo niz situacija unutar tvrtke kad su nadređeni jasno poručili da rasa i spol igraju ključnu ulogu pri njihovom zapošljavanju.

Damore tvrdi da svojim postupkom predstavlja sve koji rade za Google a smatraju da su metom tvrtkine diskriminacije zbog svojih konzervativnih stavova, muškog spola ili pripadnosti bijeloj rasi.

Tužbu, kojoj se pridružio još jedan bivši zaposlenik, David Gudeman, navodi da Googleovo rukovodstvo „odlazi u krajnosti, ponekad i protuzakonite, te tjera kadrovsku službu da daje prioritet pri zapošljavanju osobama koje nisu bijelci ili muškarci“.

Damore je pritom naveo niz primjera gdje su viši dužnosnici tvrtke nalagali uzimanje u obzir spol i rasu kandidata kao kriterij za zapošljavanje.

Također je naveo da su zaposlenici konzervativnih uvjerenja bili pod određenim pritiskom, što mu je u razgovoru potvrdio i dio suradnika, te da ih se kao takve smatralo i djelovalo na njih kao na outsajdere u radnom okruženju.

Damoreov proglas napisan je kao odgovor na Googleovu „radionicu o različitosti“, na kojoj je Google otvoreno od svojih zaposlenika tražio promicanje određenih ideoloških stavova u svom radu.

Njegov proglas na posljetku ga je koštao posla, a službeno objašnjenje je bilo „kršenje pravila ponašanja i promicanje štetnih stereotipova u radnom okruženju“.

IZVORSputnik