Blagodati komunizma: Venecuelanski pekari uhićeni jer su pekli kolače

U Venecueli, nekolicina pekara uhićena je jer su pekli kolače umjesto kruha. Ekonomska kriza u zemlji dovela je do toga da policija pretraže pekarne koje na „nezakoniti“ način koriste brašno.

Prema novom zakonu kojeg je uvela socijalistička vlast, 90 posto brašna mora ići na pripravku običnog kruha, a ne na nešto skuplje slastice i kolače. Vlast je poslala inspekcije u preko 700 pekarni diljem glavnog grada kako bi se uvjerila u dosljedno provođenje njihove naredbe.

Četiri pekara uhićena su jer je inspekcija otkrila da su pekli krafne, kroasane i druge slastice. Predsjednik Maduro i vlada zaprijetili su da će zatvoriti i preuzeti pekarne u glavnom gradu.

80 posto proizvođača kruha u zemlji navode da više nemaju brašna, te ne mogu proizvoditi kruh. Dobar dio njih najavljuje da neće opstati, pogotovo ne nakon uvođenja novog pravila o korištenju brašna.

Vlada naginje sve očajnijim mjerama kako bi ublažila nedostatak hrane u toj zemlji, koji se pojavio uslijed ekonomske krize. Sedamdeset posto Venecuelanaca u prosjeku je izgubilo gotovo 9 kilograma težine u posljednjih godinu dana, prema istraživanju koje se bavi kvalitetom života u toj zemlji.

Autor: Tribun