Blair tvrdi da je smatrao ispravnim kad je donio odluku o pokretanju invazije na Irak

Bivši britanski premijer Tony Blair ponovno je branio svoju odluku o invaziji na Afganistan i Irak nakon, rekavši kako je mislio da je to bilo ispravno u tom trenutku.

Ljudi često govore o Iraku ili Afganistanu kao da sam donio pogrešnu odluku“, rekao je Blair, dodajući da je u to vrijeme morao učiniti ono što je „mislio da je najbolja stvar“.

O stvarno velikim odlukama, Blair je rekao da lideri moraju slijediti svoj vlastiti instinkt, ali da također moraju biti spremni priznati kada su pogriješili.

Objasnio je da je nakon terorističkih napada 11. rujna u New Yorku i Washingtonu odlučio da Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti uz Ameriku u tom trenutku i da će na sva pitanja vezana uz kemijsko, biološko ili nuklearno oružje odgovoriti snažno odgovoriti čvrstim stavom.

Istraga čiji su rezultati objavljeni 2016. godine, otkrila je da nije bilo obavještajnih podataka koji bi podržali Blairov izgovor za pokretanje rata u Iraku; to jest da je pokojni irački vođa Saddam Husein imao oružje za masovno uništenje. Također je zaključeno da je Blair svjesno preuveličao prijetnju koju je predstavljao Saddam Hussein kada je zastupnicima u parlamentu i javnosti iznio prijedlog vojne akcije.

Blair je, međutim, priznao da je „možda pogriješio“ u vezi s Irakom i Afganistanom, rekavši da čelnici ne znaju uvijek „kako će se stvari odvijati“ kada donesu veliku odluku.

Autor: Ivica Mandekić