Blamaža: Netanyahu koristio prizore iz TV serije kako bi ocrnio Iran da laže o broju žrtava korona virusa

Bezdušni oportunizam i lažiranje...

Benjamin Netanyahu, izraelski premijer poznat po svojim krvožednim ratnim huškanjima u kojima koristi najbanalnije laži, doživio je još jednu epsku blamažu u pokušaju ocrnjivanja Irana usred pandemije korona virusa.

U želji da članovima svog kabineta prikaže kako Iran navodno prikriva ogroman broj žrtava korona virusa, Netanyahu je iskoristio video snimku iz američke TV serije „Pandemic“ tvrdeći kako ti prizori pokazuju iranske vlasti koje bacaju mrtve u masovnu grobnicu, prenosi Ynet News.

Isječak iz TV serije kojim je Netanyahu pokušao zavarati vlastite ministre | Izvor: YouTube

Izraelski izvori navode kako je Netanyahu snimku pokazao svojim ministrima tijekom sastanka prošlog ponedjeljka, insinuirajući da Iran skriva stvarnu brojku mrtvih zbog pandemije korona virusa.

Ipak, istraživač Insituta za istraživanje nacionalne sigurnosti Raz Zimmit, otkrio je da je snimka lažna isti dan.

Snimka je pokazana ministru kako bi ilustrirala Netanyahuove tvrdnje o tome da Iran neiskreno govori o stvarnim posljedicama korona virusa u zemlji,“ rekao je Zimmit. „Nadamo se da će se u kritičnijim pitanjima pokazati budnost i provjeriti valjanost video snimaka s društvenih mreža.

Nedugo nakon toga, njegov ured priznao je da snimka nema nikakve veze s Iranom niti pandemijom, već da je riječ o isječku iz spomenute serije koja datira iz 2007. Snimku je navodno vidjelo samo nekoliko ministara koji su shvatili da je riječ o snimci pronađenoj na društvenim mrežama te da njenu autentičnost nije bilo moguće utvrditi.

Većina je već vjerojatno zaboravila tagikomičan događaj iz 2018., kada je Netanyahu korištenjem djetinjaste PowerPoint prezentacije pokušao svijetu reći da Iran skriva nuklearno oružje te da Izrael ima na tisuće dokaznih materijala o tome. Nakon što je javno ismijan i ignoriran, cijeli događaj je naprosto pao u zaborav.


Izrael napada Iran zbog „nuklearnog naoružanja“, a sam posjeduje najmanje 80-90 nuklearnih bojevih glava