Koalicija nekoliko arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom započela je opsežnu vojnu akciju u Jemenu 2015. godine, s namjerom vraćanja na vlast svrgnutog predsjednika Abdrabbuh Mansur Hadija.

Neuspjeh saudijske koalicije da osigura brzu pobjedu rezultirao je krvavim ratom i velikom humanitarnom katastrofom kojima se niti nakon gotovo pet godina ne vidi kraj.

Glasnogovornik vojske Hutija Ibrahim Mohammad al-Dailami u razgovoru za medije objasnio je da su Saudijci brzom vojnom pobjedom nastojali sebe potvrditi kao vodeći regionalni faktor, no to im nije uspjelo.

Primarni cilj bio je ustoličiti se kao vodeću regionalnu silu i kontrirati ostalim regionalnim igračima, te postati glavni akter provođenja američkih ciljeva u regiji. Međutim, njihov neuspjeh u Jemenu pomrsio im je te planove. Saudijci su htjeli postići brzu pobjedu u roku od par tjedana, najviše dva mjeseca. No, i nakon pet godina, Saudijska Arabija samo tone u Jemenu.

[do_widget id=text-53]

Al-Dailami smatra da saudijska koalicija nije uspjela u naumu da podijeli Jemen i stvori razdor među narodom u Jemenu. Također je optužio Veliku Britaniju, SAD i Izrael kao krivce za nastalu situaciju zbog svoje vojne, logističke i obavještajne pomoći saudijskoj koaliciji.

Saudijska Arabija, zajedno sa svojim partnerima Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahrainom, Kuvajtom, Jordanom, Egiptom i Sudanom, započela je vojnu operaciju u Jemenu u ožujku 2015. godine na zahtjeva svrgnutog jemenskog predsjednika Abdrabbuh Mansur Hadija, koji je pobjegao iz zemlje početkom iste godine.

Usprkos pet godina ratovanja koalicija nije uspjela Hutije izgurati iz većih gradova, dok je istovremeno suočena s raketnim i napadima dronovima na vlastite ciljeve u Saudijskoj Arabiju, od zračnih luka, vojnih baza do naftnih postrojenja.

Tako je u rujnu ove godine dronovima napadnuto glavno saudijsko postrojenje za preradu nafte i nanesena velika šteta, što je nakratko prepolovilo saudijsku proizvodnju nafte. Saudijci su, uz Amerikance, za napad optužili Iran, koji je to negirao, a odgovornost za napad preuzeli su jemenski Hutiji.

Rat u Jemenu do sada je odnio 91.000 života te izazvao veliku humanitarnu krizu, ponajviše zbog toga što saudijska koalicija cijelo vrijeme drži u opsadi jemenske luke kojima bi trebala pristizati humanitarna pomoć.